L'Institut Internacional de Premsa demana que cessen les d'agressions policials contra periodistes a Catalunya

L'organisme insta el Ministeri de l'Interior i el Departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya "que es respecte la feina" dels professionals
15 octubre 2019 18:50h
Tant la BRIMO dels Mossos com la Policia Nacional van agredir periodistes el passat dilluns. / DAVID ZORRAKINO, EUROPA PRESS 

VALÈNCIA. L'Institut Internacional de la Premsa (IPI, per les seues sigles en anglés) demana a les autoritats d'Espanya i de Catalunya que cessen les "agressions policials de membres de les forces de l'Estat" contra periodistes que cobreixen les manifestacions ciutadanes de protesta per la sentència del Suprem.

En un comunicat, l'IPI es fa ressò del cas d'alguns periodistes afectats com la corresponsal francesa per France24, Elise Gazengel, o el periodista d'eldiario.es Pol Pareja, i destaca que aquests anaven "degudament identificats".

Per això, l'IPI insta el Ministeri de l'Interior i el Departament d'Interior de la Generalitat "que es respecte la feina dels periodistes". El subdirector executiu de l'IPI, Scott Griffen, ha cridat l'estat espanyol a "garantir" que els professionals puguen informar "lliurement" de les protestes.

"Les agressions atempten contra la llibertat de premsa i informació, un dels pilars bàsics de la democràcia espanyola de la qual són garants les autoritats, presumptament darrere d'aquests atacs", afirma Griffen.

El representant de l'associació recorda també que qualsevol agressió és, alhora, un "atac" al dret dels ciutadans a ser informats sobre "esdeveniments d'interés públic que, sens dubte, inclou la sentència i les reaccions que genera".

Què és l'IPI?

El International Press Institute és una associació mundial de periodistes amb seu a Viena que té com a representants, en la seua majoria, directors i directius de diferents mitjans de comunicació de 120 països. Es tracta d'un organisme avalat per l'Organització de les Nacions Unides.

Entre les tasques de l'IPI es troba la de vetllar per la llibertat de premsa i establir comités nacionals en determinats països amb l'objectiu de millorar la situació dels mitjans de comunicació en aquests. A més, presenta cada any un informe que, entre altres dades, recull la xifra de periodistes assassinats per exercir el seu ofici.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next