L'Institut d'Investigació en Criminologia de la UV llança un laboratori associat per a "lluitar contra el crim"

El laboratori oferirà serveis especialitzats en detecció de delictes a l'administració de justícia, a empreses i a particulars
25 juny 2019 17:39h
'CrimLab' iniciarà la seua marxa en les pròximes setmanes./  INSTITUT DE CRIMINOLOGÍA

VALÈNCIA. L'Institut Universitari d'Investigació en Criminologia i Ciències Penals de la Universitat de València (ICCP), un dels "més prestigiosos en el seu àmbit" i que compleix cinquanta anys, posarà en marxa el 'CrimLab', un laboratori que oferirà serveis especialitzats en la detecció del delicte i la lluita contra el crim a l'administració de justícia, a particulars i a empreses.

Així ho han anunciat responsables de l'institut, el segon més antic de l'Estat, només per darrere de l'organisme homònim de la Universitat Complutense de Madrid.

Ara, explica l'entitat a través d'un comunicat, l'Institut vol fer un pas més en la lluita contra el crim amb el 'CrimLab', un Laboratori de Criminalística i Criminologia que iniciarà la seua marxa en les pròximes setmanes i que funcionarà com un laboratori o departament especialitzat, "molt similar en alguns aspectes als treballs que duen a terme els especialistes de l'equip d'investigadors forenses de la sèrie televisiva de ficció CSI, asseveren.

D'aquesta manera, anàlisi de l'escenari dels fets –'escena del crim'–; informes de dactiloscòpia i necroidentificació; balística; tecnologies de la imatge; informàtica forense; informes pericials criminològics o perfils psiquiàtrics; investigació sobre deflagracions, i sinistres són alguns dels serveis que el 'CrimLab' posarà disposició dels seus clients.

Suport a administracions i particulars

El catedràtic de dret penal de la UV i director del ICCP, José Luis González Cussac, explica que "la idea de crear un laboratori d'estudis criminalístics associat a l'Institut naix de la necessitat de donar suport no solament als professionals del dret i a les administracions, sinó també a aquells particulars que, per una raó o l'altra, requerisquen ajuda".

"Per exemple, en la gestió de riscs en empreses, seguretat en edificis, suport a les companyies asseguradores, reforç als informes policials de crims o delictes que, no sent contradictoris, pogueren aportar visions diverses i fins i tot, per què no, plantejaments d'hipòtesis noves", explica.

A més de l'ús de les tecnologies "més capdavanteres", el 'CrimLab' comptarà amb un equip humà compost per investigadors i psicòlegs adscrits a l'Institut; experts del departament de Dret Penal de la Facultat de Dret, i comissaris i inspectors del Cos Nacional del Policia associats al ICCP, entre els quals es troba Francisco Planells, exresponsable de la brigada de Policia Científica de València, que serà el coordinador cap del 'CrimLab'.

next