Un institut tecnològic valencià dissenya un material que fa més eficients les pantalles dels vehicles

Empreses de referència del sector de l'automoció donen suport a AIMPLAS per a fer realitat la tecnologia que s'està creant amb el suport de l'IVACE
13 octubre 2019 12:08h
La tecnologia dissenyada per AIMPLAS canvia els cables i botons per per sensors de pressió. / AIMPLAS 

VALÈNCIA. La reducció de les emissions de tot tipus de vehicles i, per tant, la reducció del seu consum de carburant és un dels principals reptes del sector de l'automoció i més en un moment en què la preocupació pel medi ambient va guanyant terreny. És per això que part de les innovacions van en aquesta línia.

Un exemple és la investigació que l'Institut Tecnològic del Plàstic, AIMPLAS, està realitzant –amb l'ajuda de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE)–, que consisteix a substituir els actuals panells de control i quadres de comandament dels vehicles per dispositius molts més senzills, lleugers i eficients.

Aquests dispositius es basen en un substrat de plàstic flexible, que s'adapta a qualsevol morfologia i sobre el qual s'imprimiran amb tintes conductores tots els elements que componen els actuals polsadors i botons. És a dir, amb aquesta tecnologia desapareixerà el cablejat i els botons que ara formen les pantalles i seran substituïts per sensors de pressió.

La investigació s'emmarca en el projecte Flexotronica, finançat al 100% per l'IVACE, que "tracta de donar solució a les principals demandes dels sectors de l'automoció, aeronàutic, marítim i ferroviari a partir de la recerca i desenvolupament de components electrònics de plàstic que oferisquen solucions lleugeres".

Mobilitat sostenible i racional

Segons expliquen des de l'IVACE, el que s'està desenvolupant són materials termoplàstics i termoestables conductors elèctrics per a apantallament electromagnètic per a vehicles elèctrics i sensors capacitius i sliders flexibles i lleugers, "tot això amb l'objectiu de contribuir a una mobilitat i transport més sostenibles i racionals, que permeten la reducció d'emissions així com una major connectivitat i interacció amb l'usuari", detallen.

En aquest sentit, consideren que "el creixement continu que porta experimentant aquest sector al llarg dels últims anys i el seu previsible augment fan que el repte d'aconseguir un transport sostenible siga una prioritat estratègica a escala local, estatal, europea i mundial, d'això naix la voluntat d'AIMPLAS de desenvolupar sistemes de transport intel·ligents".

L'objectiu de la tecnologia és contribuir a una mobilitat i transport més sostenibles i racionals. / AIMPLAS

Empreses implicades

Per a l'execució del projecte AIMPLAS compta amb la cooperació d'entitats i empreses de referències del sector de l'automoció al País Valencià com és el AVIA Clúster i FAURECIA, empreses de referència per a la injecció de plàstic per a automoció com ara Industrias Alegre i Vicedo-Martí i empreses del sector de les telecomunicacions com ESB sistemes com a principal sector d'activitat és mobilitat i transport.

Per a la directora general de l'IVACE aquesta col·laboració "és determinant per a desenvolupar una investigació a la mesura de les necessitats reals de les empreses afavorint una transferència de resultats a la resta del teixit industrial".

En aquest sentit, Júlia Company ha assenyalat que des de la Conselleria d'Economia Sostenible i des de l'IVACE s'està treballant "per a intensificar la col·laboració dels diferents agents que promouen l'intercanvi d'experiències entre investigadors, empreses i la societat en el seu conjunt amb la finalitat d'incrementar la inversió privada en R+D, afavorir l'evolució dels sectors productius i la creació d'ocupació estable i de qualitat en les empreses valencianes".

agermana't

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next