La interinitat del govern espanyol impedeix prorrogar fins al 2022 les rehabilitacions d'edificis del Cabanyal

L'executiu en funcions de Sánchez amplia les ajudes de l'ARRU a la reedificació fins al desembre del 2020
13 setembre 2019 12:48h
L'ARRU ha  permés la reedificació i rehabilitació de centenars de vivendes al barri del Cabanyal. / SOCIETAT CABANYAL

VALÈNCIA. La incapacitat del govern espanyol en funcions per a aprovar uns Pressuposts Generals o fer efectius els lliuraments a compte del finançament autonòmic desemboca, de nou, en perjudicis per a les arques municipals. En el cas de la ciutat de València, a més de desproveir de part del finançament el govern local per l'absència dels pressuposts –que, segons afegeixen en el consistori, eren "molt generosos" amb la ciutat–, ara la inoperància administrativa arriba a cas concret del barri del Cabanyal

L'Ajuntament de València s'encarrega d'executar les ajudes de l'ARRU (Àrees de Rehabilitació i Regeneració Urbana) del Cabanyal-Canyameral, a partir del conveni de col·laboració entre el Ministeri de Foment, la Conselleria d'Habitatge i el consistori. Aquestes subvencions permeten la rehabilitació i reedificació de les vivendes privades en procés de deteriorament d'un barri susceptible de protecció. 

El Ministeri de Foment ha admés la pròrroga de la primera fase d'aquestes ajudes, que superen els 14 milions d'euros i que han permés la primera restauració de 550 habitatges privats. D'aquesta forma, el pla que es mantenia amb aquestes ajudes, que acabava al desembre d'aquest any, s'allargarà fins al 31 de desembre del 2020.

Tot i això, al govern municipal aquest allargament no li sembla suficient. La passada setmana es va plantejar des del Ministeri de Foment un Reial Decret pel qual s'ampliava el termini de les obres "que tant han servit a l'Ajuntament de València" per al desembre del 2022. Ara bé, l'Advocacia General de l'Estat indica que aquesta pròrroga de fins a tres anys no podria produir-se perquè el govern estatal està en funcions.

Per aquesta raó, des de l'Ajuntament de València han informat en la Junta de Govern Local que han aprovat una moció per a demanar a la Conselleria d'Habitatge que indique al Ministeri de Foment que amplie el termini per a aconseguir una pròrroga d'aquestes ajudes. "Esperem que el 23 de setembre hi haja un govern progressista per a donar respostes a la ciutat de València", afirma la vicealcaldessa, Sandra Gómez, en ser preguntada per com està afectant la inoperància del govern estatal a les arques municipals.

next