Diari La Veu del País Valencià
Intersindical demanarà als partits polítics que promulguen una llei d’igualtat lingüística

VALÈNCIA. De cara als comicis als parlaments valencià i espanyol, la Intersindical traslladarà als partits polítics un conjunt de propostes vinculades amb el foment i a l’ús del valencià.

Així, si bé el sindicat valora favorablement algunes mesures aprovades pel Consell de la Generalitat sobre política lingüística, com ara el decret d’usos administratius i institucionals de les llengües oficials, la creació del Consell Social de les Llengües de l’Oficina de Drets Lingüístics de la Generalitat i la posada en marxa d’À Punt, considera que “encara queda molt de camí per recórrer”.

El sindicat considera que les mesures aprovades “han de ser complementades amb altres” per a revertir les polítiques dels anteriors governs de la Generalitat i per a aprovar noves accions que facen del valencià “una autèntica llengua d’ús en tots els àmbits de la societat”.

Una d’aquestes reivindicacions és la promulgació d’una llei d’igualtat lingüística “que garantisca els drets lingüístics de les valencianes i valencians, un marc legal per a desplegar normatives”. A més, demanen que tinga “una suficient assignació pressupostària”.

Les propostes bàsiques que plantejarà Intersindical als partits per a “avançar i aprofundir en la convivència, la igualtat i la cohesió social i lingüística de la societat” es resumeixen en sis grans eixos. A més de la promulgació d’una nova llei “que supere l’obsoleta Llei d’Ús i Ensenyament”, el sindicat demana la dinamització del Decret d’Usos Institucionals i Administratius de les Llengües Oficials i l’establiment de la competència lingüística per a accedir a la funció pública.

També planteja la reciprocitat dels mitjans de comunicació i la creació d’un espai comunicatiu compartit amb la resta de territoris de parla catalana; l’increment de les partides pressupostàries per a la promoció i ús del valencià, equiparant-les amb les dotacions d’altres territoris amb llengua pròpia, i l’establiment “d’un autèntic plurilingüisme en tot el sistema educatiu valencià”, des de l’educació infantil fins a la universitat, amb el valencià com a llengua vertebradora.

Comparteix

Icona de pantalla completa