Diari La Veu del País Valencià
Investigadors de la UPV dissenyen un dron que ajudarà en l’extinció d’incendis en zones de difícil accés

VALÈNCIA. Investigadors de la Universitat Politècnica de València, pertanyents al Grup de TIC contra el Canvi Climàtic de l’Institut ÍTACA i sota la coordinació del professor José Vicente Oliver, han desenvolupat una nova aeronau que facilita la gestió integral dels incendis forestals i els treballs d’extinció. El seu desenvolupament s’emmarca dins del projecte ETHON, finançat per l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI).

L’aeronau és un prototip molt similar en el funcionament a un avió i compta amb una càmera termografia com a sensor aeri i amb un dispensador de sensors terrestres, que oferiran informació clau com els nivells de CO2 i humitat de la zona afectada per l’incendi, així com de la intensitat del vent.

“Els sensors terrestres es troben dins d’una carcassa esfèrica amb un giroscopi i la seua distribució es realitza mitjançant un dipòsit intercanviable de huit unitats que possibilita, a manera de bombardeig, la seua dispersió”, explica David Vinué, investigador del grup ICTvsCC-ÍTACA de la Universitat Politècnica de València.

A més, en distribuir-se des de l’aeronau, aquests sensors permeten registrar dades d’aquelles zones de més difícil accés per als bombers i ajuden també a precisar amb detall els punts calents de l’incendi.

“L’objectiu d’aquesta aeronau és facilitar les tasques d’extinció quan es produeix un incendi forestal. En l’extinció ajudaria a assegurar el perímetre i a controlar l’avanç del foc en zones d’interés per al comandament. I, després, contribuiria a controlar els focus de foc aïllats i les possibles reproduccions de foc subterrani”, destaca José Vicente Oliver.

Segons Raúl Quílez, tècnic forestal del Consorci de Bombers de la Diputació de València i col·laborador del grup d’investigació de la UPV, “aquesta nova eina aportarà dades essencials perquè la direcció de l’extinció d’un incendi forestal puga declarar-lo per extingit amb major precisió i rigor tècnic”.

Integració de sistemes

La principal novetat de l’aeronau posada a punt pels investigadors de la UPV resideix en la integració de la termografia i en sensors al vehicle. A més, té les característiques òptimes per al seu ús en zones forestals sense infraestructures, perquè enlaira en vertical i vola per la sustentació de l’ala fixa, amb alta autonomia respecte als drons d’ala mòbil. “Però, principalment, la innovació es basa a integrar aquests tres sistemes per a una única fi: termografia, sensors i aeronau”, incideix Oliver.

En el projecte han participat també, sota la coordinació de l’equip de la UPV, les empreses valencianes PYRO, UAV-WORKS i ETRA I+Sr.

Comparteix

Icona de pantalla completa