Itàlia autoritza el desembarcament de 5 migrants de l'Open Arms per motius psicològics

L'Estat, Romania, Alemanya, Portugal, Luxemburg i França, disposats a rebre els rescatats pel vaixell
15 agost 2019 20:11h
El vaixell de l'ONG es troba fondejat en aigües d'Itàlia, davant de l'illa de Lampedusa. / OPEN ARMS

BARCELONA. El govern espanyol està disposat a acollir una part dels rescatats del vaixell Open Arms, segons ha informat l'executiu aquest dijous a través d'un comunicat. Així, confia a "poder trobar una solució" i per això ha informat la Comissió Europa, el govern italià i els països implicats en l'operació que Espanya accedeix a participar en un "repartiment equilibrat" dels rescatats. 

Així mateix, el govern espanyol ha confirmat que està treballant amb la Comissió Europea i amb altres països de la Unió Europea pera  trobar una solució "comuna, europea, ordenada i solidària" a la situació dels 147 migrants a bord de l'Open Arms, alguns d'ells des de fa dues setmanes. El "repte migratori" ha d'afrontar-se "conjuntament" per la Unió Europea, considera l'executiu de Pedro Sánchez, mitjançant "mecanismes de col·laboració" en els quals participen els països membres.

El vaixell de l'ONG es troba fondejat en aigües d'Itàlia, davant de l'illa de Lampedusa, després que la justícia del país cancel·lara aquest dimecres la prohibició del ministre de l'Interior, Matteo Salvini, d'entrar en aigües italianes. L'organització espera que les autoritats del país autoritzen el desembarcament en un port.

A última hora de la vesprada d'aquest dijous, el govern italià ha autoritzat el desembarcament de 5 dels migrants i els seus acompanyants per causes piscològiques. La resta hauran de passar la seua quinzena nit a bord.

El director d'Open Arms, Òscar Camps, espera que l'Estat lidere la resposta a la situació del Mediterrani després que l'executiu de Pedro Sánchez accedira aquest dijous a acollir migrants del vaixell de rescat. En una entrevista a TV3, Camps ha dit que el govern espanyol pot liderar amb França i Alemanya un eix per tal de "donar un tomb a la situació actual" del Mediterrani, ja que l'estat espanyol "també està patint la pressió a la frontera sud" i "està participant activament en el salvament, no com altres països". Segons una carta enviada pel primer ministre italià, Giuseppe Conte, a Matteo Salvini, també estarien disposats a acollir migrants França, Alemanya, Portugal, Luxemburg i Romania. Conte ha acusat el ministre de l'Interior de "deslleialtat".

next