Itàlia multarà amb 50.000 euros les ONG que rescaten persones migrants al mar

El Consell de Ministres italià dona llum verda a un decret llei sobre "mesures urgents d'ordre i seguretat públiques"
12 juny 2019 18:30h
El nou decret llei preveu sancions administratives d'entre 10.000 i 50.000 euros en cas que el comandant del vaixell incomplisca amb les prohibicions o les limitacions imposades, sense perjudici d'aplicar sancions penals. / JUAN MEDINA, REUTERS

BRUSSEL·LES. El Consell de Ministres italià ha aprovat aquesta setmana el polèmic decret llei defensat per Matteo Salvini que preveu la confiscació de vaixells i multes de fins a 50.000 euros a ONG que rescaten immigrants al mar.

Entre les principals novetats que recull el text sobre "mesures urgents d'ordre i seguretat públiques" hi ha l'adjudicació de les funcions de coordinació del control de fronteres terrestres i marítimes al Ministeri de l'Interior, capitanejat per Salvini.

Així, serà aquesta autoritat qui tindrà el poder de limitar o vetar l'accés o el trànsit en el mar territorial a les embarcacions que tinguen previst "carregar o descarregar materials o persones en violació de les lleis de duanes o immigració vigents".

Concretament, el nou decret llei preveu sancions administratives d'entre 10.000 i 50.000 euros en cas que el comandant del vaixell incomplisca amb les prohibicions o les limitacions imposades, sense perjudici d'aplicar sancions penals. En cas de "reiteració", el text preveu també la confiscació immediata de l'embarcació.

"Orgullós del decret que garantirà un pas més cap a la seguretat del país i dels italians. Els altres parlen, nosaltres fem", afirmava en una piulada Salvini aquest dilluns, després de l'aprovació del text al Consell de Ministres.

Avís de l'ONU

Al maig, les Nacions Unides van instar el govern italià –una coalició entre la Lliga Nord i el Moviment 5 Estrelles– a aturar la tramitació del decret que persegueix multar les ONG i vaixells que rescaten migrants i refugiats al mar.

"El dret a la vida i el principi de no devolució haurien de prevaldre sempre per damunt de la legislació nacional i altres mesures adoptades en nom de la seguretat nacional", va advertir llavors un grup d'experts independents de l'ONU en una carta formal a l'executiu.

Segons els experts, el decret perjudica "greument" els drets humans dels immigrants, incloent-hi les "persones que busquen asil" o aquelles "víctimes de tortura".

next