Diari La Veu del País Valencià
Els jaciments d’art rupestre del Caroig es podran visitar gratuïtament l’últim dissabte de cada mes

VALÈNCIA. La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport ha organitzat rutes gratuïtes pels jaciments d’art rupestre del massís del Caroig durant l’últim dissabte de cada mes del 2019.

Cada dissabte es visitarà un dels següents jaciments d’art rupestre: les icnites de dinosaures de Tambuc i l’abric de Vicent de Millars; el Cinto de las Letras de Dosaigües; l’abric de Voro de Quesa, i l’abric del Garrofero de Navarrés.

L’objectiu, tal com indiquen des de la Conselleria, és difondre el ric patrimoni cultural que conserva el territori valencià i que la ciutadania s’aproxime a la història i la cultura que s’alberga als jaciments rupestres reconeguts patrimoni mundial per la Unesco des del 1998.

Les visites no necessiten reserva prèvia, duren unes 3 hores aproximadament i comencen a les 10.30 hores en els llocs indicats per a cada eixida. Els desplaçaments es realitzen en els cotxes particulars dels visitants i estan guiats pel personal de l’Ecomuseu de Bicorb i l’empresa Arquivolta. Per a ampliar la informació, cal telefonar al 96 2269403 o enviar un correu a [email protected].

Les icnites de dinosaures de Tambuc i l’abric de Vicent de Millars són dos jaciments separats pel temps però units en l’espai. En aquesta eixida, es visiten les empremtes fossilitzades dels últims dinosaures que van xafar la Terra, durant el cretaci superior, fa ara uns 80 milions d’anys, període que té en aquest un dels millors referents peninsulars per la qualitat i la quantitat de les restes paleontològiques. En l’altre extrem, ja durant el neolític i amb una antiguitat d’uns 7.000 anys, l’abric de Vicent alberga un modest però molt interessant conjunt d’art rupestre llevantí en què es poden veure diverses escenes de caça, entre altres figures animals, i resulta el complement perfecte a la visita.

En el Cinto de las Letras de Dosaigües es pot visitar un dels panells més sorprenents de l’art llevantí valencià. És un dels principals jaciments del massís del Caroig i destaca per la qualitat dels detalls de la vestimenta i complements de les figures humanes, masculines i femenines, ricament adornades. Això permet l’aproximació a les formes de vida i al dia a dia durant el neolític valencià.

Al sud del territori, al vessant nord del riu Grande, s’obri l’abric de Voro de Quesa. Encara que destaca i és conegut per la magnífica desfilada de guerrers que, arquejant les seues cames i profusament vestits i armats, dansen en fila índia, el visitant descobrirà un immens panell on les figures humanes, moltes d’elles de dones, i les figures animals interactuen i s’alternen al llarg d’un llarg panell que no deixa ningú indiferent.

En el vessant oposat, l’abric del Garrofero de Navarrés es revela com un tresor gràfic de l’art llevantí del neolític. Al centre de l’abric, destaca una escena de muntada de cabra salvatge que sorprén per la seua singularitat. Però no és l’única: una infinitat de figures jalonen la paret i mostren un abric que ara, després d’una llarga letargia, ix a la llum.

Comparteix

Icona de pantalla completa