La JEC imposa una multa de 2.500 euros a Torra per qualificar el 155 de "nefast" en una carta als funcionaris

L'àrbitre electoral considera que el president català va trencar la neutralitat institucional fent una descripció "partidista"
29 juliol 2019 10:10h
La Junta considera que Torra va vulnerar l'article 50.2 de la Llei Orgànica del Règim Electoral General. Imatge d'arxiu. / DAVID ZORRAKINO, EUROPA PRESS

MADRID. La Junta Electoral Central (JEC) ha imposat una multa de 2.500 euros al president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, per haver qualificat de "nefast" el 155 i haver recordat la situació de presó i "d'exili" de l'anterior executiu en una carta als funcionaris amb motiu de la Diada de Sant Jordi i durant la campanya electoral del 28A. 

Segons la JEC, Torra va vulnerar "els principis de neutralitat dels poders públics durant el període electoral" adduint que les seues referències a la intervenció de les competències de la Generalitat per part del govern espanyol o a la situació de presó o "exili" dels dirigents independentistes "no són neutres, sinó que afavoreixen la versió sobre el procés separatista propugnada per algunes formacions polítiques que concorren a les eleccions".

En la seua resolució, avançada per El Mundo i a què ha tingut accés l'ACN, la Junta considera que Torra va vulnerar l'article 50.2 de la Llei Orgànica del Règim Electoral General perquè va trencar "el principi de neutralitat que li és exigible, almenys durant el procés electoral, sense que el fet de la festivitat de Sant Jordi servisca de cobertura o excusa per a oblidar un deure tan rellevant com és el deure de ser imparcial en els missatges institucionals, de manera que s'evite afavorir unes formacions polítiques en perjudici d'altres".

Segons la Junta, les referències al "nefast 155" o a "l'absència del president Puigdemont i dels consellers del seu govern que estan amb ell a l'exili o a la presó" comporten "una descripció de la realitat que és valorativa i amb connotacions partidistes". En aquest sentit, la JEC assegura que el que per Torra és "nefast" per a altres formacions podria ser "òptim"o "inevitable".

La JEC actua en resposta als recursos que van interposar Ciutadans i el PSC, i considera un agreujant que la carta s'adreçara "als qui es troben en una situació de dependència administrativa" del president català.

next