La JEC ordena a Torra que retire estelades, llaços i cartells dels edificis públics

L'òrgan demana al president català que retire els símbols abans de divendres a les 15.00h i l'adverteix que es pot enfrontar a "mesures penals" si insisteix en la "reiteració de l'incompliment"
2 octubre 2019 17:28h
Torra, segons la JEC, ha de garantir que "s'exercisca una vigilància permanent perquè no es tornen a col·locar durant el període electoral cap d'aquests símbols partidistes". / BLANCA BLAY, ACN

MADRID (ACN). La Junta Electoral Central (JEC) ha emés aquest dimecres una resolució on ordena al president de la Generalitat, Quim Torra, que retire abans de divendres a les 15.00h les estelades, llaços grocs, fotografies de candidats, pancartes, cartells o "qualsevol altre símbol partidista que continga imatges o expressions coincidents o similars a les utilitzades per qualsevol de les entitats polítiques que concorren a les eleccions". Ho fa amb l'advertència de possibles "responsabilitats administratives o penals" en el cas que Torra no complisca "estrictament" aquesta decisió.

La Junta ha adoptat la decisió en resposta a una denúncia de Ciutadans i ha rebutjat les al·legacions presentades per la Generalitat de Catalunya. L'ens electoral recorda que ja va resoldre sobre aquesta qüestió els dies 11, 18 i 21 de març i 28 d'abril del 2019 –fet que ha portat Torra al TSJ català– i insisteix que els llaços grocs i les estelades són "símbols partidistes utilitzats per formacions electorals que concorren a les eleccions" i per tant no poden estar presents als edificis públics que depenen del govern català.

Segons la JEC, es tracta d'una "reiteració en l'incompliment de l'obligació de neutralitat dels poders públics que ja es va produir en l'anterior procés electoral" i, per tant, insta el president de la Generalitat de Catalunya "perquè de manera immediata adopte totes les mesures necessàries per a retirar dels edificis públics de l'Administració de la Generalitat i de totes les entitats vinculades o dependents d'aquesta Administració" de símbols que considera partidistes.

Això són "banderes estelades, llaços grocs i altres de significat anàleg; fotografies de candidats o polítics; així com pancartes, cartells o qualsevol altre símbol partidista o que continga imatges o expressions coincidents o similars a les utilitzades per qualsevol de les entitats polítiques que concorren a les eleccions".

A més, Torra, segons la JEC, ha de "garantir que s'exercisca una vigilància permanent perquè no es tornen a col·locar durant el període electoral cap d'aquests símbols partidistes". La mesura, continua la Junta, "haurà d'estar complerta a les 15.00h del divendres 4 d'octubre del 2019" i el govern català haurà de comunicar-li "el moment en el qual es produïsca aquest compliment".

La JEC insisteix a advertir Torra de "les responsabilitats administratives i en el seu cas penals en què pot incórrer si no compleix estrictament aquest acord", i requereix a la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, "que informe aquesta Junta si dins del termini previst s'ha complit aquest acord".

agermana't

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next