La JEC riny Celaá per fer afirmacions "electoralistes" en una roda de premsa posterior al Consell de Ministres

L'òrgan matisa, però, que van ser manifestacions "espontànies" amb un grau d'intencionalitat "mínim" i descarta sancionar-la com demanava Ciutadans
2 octubre 2019 19:02h
La JEC insta Celaá a maximitzar, en el futur, el seu "deure" de tindre cura per a no efectuar valoracions polítiques partidistes que puguen trencar "l'estricta neutralitat" que han de mantindre els poders públics durant el procés electoral. / ÓSCAR CAÑAS, EUROPA PRESS

MADRID (ACN). La Junta Electoral Central (JEC) ha renyit la ministra portaveu en funcions del govern espanyol, Isabel Celaá, per haver fet afirmacions "amb clares connotacions electoralistes" durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres del 27 de setembre. 

La JEC insta Celaá a maximitzar, en el futur, el seu "deure" de tindre cura per no efectuar valoracions polítiques partidistes que puguen trencar "l'estricta neutralitat" que han de mantindre els poders públics durant el procés electoral. L'àrbitre de les eleccions estima, així, parcialment el recurs interposat per Ciutadans, per bé que, en canvi, desestima la petició del mateix partit de sancionar Celaá per entendre que les manifestacions van ser "espontànies" i amb un grau d'intencionalitat "mínim".

Segons es desprén de la resolució que ha fet pública la JEC, algunes de les afirmacions de Celaá "contenien elements valoratius amb clares connotacions electoralistes". A més, subratlla que la compareixença davant els mitjans "no va ser un esdeveniment casual", sinó la roda de premsa "habitual" que es fa cada divendres després del Consell de Ministres.

En aquest sentit, la JEC recorda que els alts càrrecs de l'Administració "no poden aprofitar" la difusió d'informació d'interés públic, com és aquesta roda de premsa, per emetre "judicis de valor o opinions amb connotacions electoralistes". En aquestes circumstàncies, opina la JEC, la ministra portaveu en funcions "hauria d'haver evitat" fer les afirmacions objecte de litigi "pel caire electoralista evident".

Per contra, la JEC entén que, atés que les afirmacions es van fer en el marc de les "preguntes i requeriments" de la premsa per a conéixer aspectes de l'estratègia electoral del PSOE de cara al 10N, "resulta raonable col·legir" que van ser "espontànies" i amb un grau d'intencionalitat "mínim". Per això, "la manca de la diligència deguda en què va incórrer la ministra no és susceptible d'incoar l'expedient sancionador" que sol·licitava Ciutadans.

next