Joc de Trons protagonitza la 74 edició de la Tomatina de Bunyol

El cartell de la festivitat recupera enguany la figura del rei Tomaca
10 maig 2019 20:31h
El lema d'enguany serà 'La Tomatina is coming'. / Imatge d'arxiu

VALÈNCIA. Joc de Trons, la popular sèrie de televisió produïda per la cadena nord-americana HBO, serà el tema central de la 74 edició de la Tomatina de Bunyol (la Foia de Bunyol) que, segons els seus organitzadors, "estarà protagonitzada pel rei Tomaca i en ella no valdrà l'estratègia, sinó l'agilitat, la destresa i, sobretot, la punteria llançant unes tomaques que són més precises que el foc valyri".

Sota el lema 'La Tomatina is coming', el reconegut festival de la capital de la comarca de la Foia de Bunyol que tindrà lloc el 28 d'agost promet "una batalla èpica tenyida de roig on està en joc molt més que el tron de ferro". En aquesta edició tornarà 'el rei Tomaca', un personatge que "va ressorgir el 2013 per a retornar La Tomatina al poble de Bunyol".

El responsable de la imatge i el cartell de la Tomatina 2019 és l'estudi de Disseny i Comunicació Socarrat, que compleix aquesta funció des de fa huit anys i "ha mostrat en cadascuna de les edicions no solament la idiosincràsia d'aquesta festa, sinó que també ha donat resposta a la societat i les seues preferències, establint connexions emocionals i pròximes d'una festa on l'eix central és la concòrdia".

"La batalla vegetal més internacional"

"La batalla vegetal més internacional i gran del món té com a origen una batalla popular que es va produir entre uns joves bunyolencs l'últim dimecres d'agost de l'any 1945. Va ser una batalla improvisada que amb el pas dels anys es va convertir en tradició i a poc a poc va anar cobrant un caire més destacat, fins a convertir-se en un dels principals atractius turístics d'Espanya", ha explicat l'organització.

L'any 2013 va ser el moment en què "va regnar el Rei Tomaca que de nou protagonitza el cartell" i l'Ajuntament va decidir regular l'aforament per motius de seguretat, de manera que actualment l'assistència està limitada a 22.000 assistents. Es calcula que aproximadament el 30% dels llançadors de tomaca són dones i el 70% homes, gran part d'ells són turistes estrangers.

La batalla començarà a les 11 hores del matí i transcorrerà al llarg d'una hora en els principals carrers de la ciutat de Bunyol, que actuen com a recinte tancat. La tomaca, que a més de madur ha d'estar prèviament rebregat per a no fer mal.

Les portes del recinte s'obrin a les 7.00 hores i, abans que comence la batalla de tomaques, se celebra la tradicional cucanya, que consisteix en "un aperitiu on els participants intenten escalar un esmunyedís pal empastifat amb sabó amb la intenció d'aconseguir el pernil que es troba a dalt i que pocs aconsegueixen".

La Tomatina va nàixer fa 74 anys i des del 2002 és Festa d'Interés Turístic Internacional declarada per la Secretaria General de Turisme. El passat octubre del 2017 va acordar que la festa formara part de la llista de candidats representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO.

next