Jordi Savall i Hespèrion XXI encapçalen el cartell del Festival de Música Antiga i Barroca de Peníscola

El certamen inclou per primera vegada jornades professionals entre programadors i intèrprets per a fomentar la internacionalització dels grups valencians
27 juny 2019 18:29h
El festival s'inaugura amb el tradicional piromusical a la platja Nord de Peníscola, on es combinen focs d'artifici amb la música de Haëndel. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. L'Institut Valencià de Cultura (IVC) ha presentat aquest dijous, 27 de juny, la 24a edició del Festival de Música Antiga i Barroca de Peníscola (el Baix Maestrat) que tindrà lloc de l'1 al 12 d'agost al castell, al Palau de Congressos i a la platja Nord de Peníscola. Aquest any, per segona vegada consecutiva, el gambista català Jordi Savall torna a ser el cap de cartell d'una programació dedicada a la veu, on també destaca la gran presència de conjunts i consorts valencians.

Aquesta edició del festival, organitzat per l'IVC i la Diputació de Castelló, en col·laboració amb l'Ajuntament de Peníscola, proposa onze grans concerts i dos espectacles gratuïts per a públic familiar, a més del tradicional piromusical, que donarà el tret d'eixida al festival el dia 1 d'agost, centrat enguany en una selecció d'obres de Johann Sebastian Bach.

Marga Landete, directora adjunta de Música i Cultura Popular de l'Institut Valencià de Cultura, s'ha mostrat "satisfeta" per una nova edició del festival "que ja és tota una referència internacional", ha dit. "Enguany tornarem a comptar amb grans noms, com Jordi Savall, per segon any consecutiu, o Capella de Ministrers", ha afegit Landete.

Leonardo Marqués, director artístic del festival, ha explicat que com a principal novetat d'aquesta edició, amb la intenció d'internacionalitzar les propostes de grups valencians i fomentar la construcció d'un sector de la música antiga i barroca estable al territori valencià "se celebrarà una trobada entre programadors internacionalment reconeguts, convidats per l'Institut Valencià de Cultura, i grups valencians especialitzats en aquest tipus de músiques".

Els programadors internacionals visitaran el festival del 4 al 9 d'agost, ja que assistiran als concerts i, a més, el dia 7 d'agost tindrà lloc una jornada professional en la qual grups valencians mostraran les seues propostes i podran dur a terme breus reunions de treball amb els programadors per a exportar el màxim possible de propostes valencianes a festivals de referència a escala internacional.

En aquests moments s'ha confirmat la presència de Moisés Santiesteban, coordinador de la Càtedra de Música Sacra del Centre Cultural Pare Félix Varela de l'Havana (Cuba); José Vargas, coordinador de l'International Latino Cultural Center of Chicago; Maciej Kopinski, d'Actus Humanus Festival de Gdansk (Polònia), i Eva Nunes, de l'European Festivals Association.

Programació

La programació d'aquesta 24a edició del Festival de Música Antiga i Barroca de Peníscola combina propostes de proximitat amb grans noms internacionals i, per segon any consecutiu, incorpora dos espectacles familiars a càrrec de la companyia andalusa Clarobscuro Teatro, el dia 3 a les 19.30 hores, com són Amadís i el tresoro de la música, i el dia 11 a les 19.30 hores, Perdida en el Bosco, tots dos gratuïts i que tindran lloc al Palau de Congressos.

El dia 2 d'agost tindrà lloc el primer dels concerts, El concert barroc, del grup valencià Vivaldi Ensemble. El dia 3 serà el torn de la violoncel·lista basca Iagoba Fanlo amb les Suites per a violoncel de Johann Sebastian Bach. El 4 d'agost tornarà una proposta valenciana, Música Trobada, que oferirà l'espectacle amb dansa Afectes d'una ànima enamorada.

El 5 d'agost els valencians d'Amystis posaran en escena Ressons del Parnàs, el madrigal espanyol ocult, i el dia 6 la soprano valenciana Èlia Casanova junt amb el consort La ternura faran L'Univers sulla pelle: àries, madrigals i cantates del Seicento.

El 7 d'agost, al mateix temps que té lloc la trobada de programadors internacionals, se celebrarà l'espectacle Amb pura cremor, a càrrec del grup valencià la Dispersione, que celebren el seu XX aniversari. També els valencians Capella de Ministrers portaran El Grial el dia 8 d'agost, una proposta de música i literatura medieval entorn del Sant Grial.

El 9 d'agost Música Ficta (Madrid) escenificarà l'espectacle Lucidissima mia stella, música en temps de Barbara Strozzi en el 400é aniversari del seu naixement. El grup Nordic Voices (Noruega) portaran el dia 10 d'agost Carlo Gesualdo Príncep da Venosa / Tomás Luis de Victoriano.

El dia 10 serà el torn del segon grup internacional d'aquesta edició, Gli Incogniti (França), amb l'espectacle BWV... or not? El fals Bach. Finalment, la 24a edició del festival conclourà amb Jordi Savall & Hespèrion XXI (Catalunya) i Tembembe Assemble Continu (Mèxic) amb Folías criolles i canaris.

next