Jorge Rodríguez no serà el candidat del PSPV a Ontinyent però medita presentar-se a les eleccions

El fins ara alcalde i candidat socialista a la reelecció no tanca la porta a presentar-se a les municipals del 26 de maig amb una agrupació d'electors
Jorge Rodríguez, en un acte amb militants i simpatitzants socialistes de la Vall d'Albaida. / PSPV

VALÈNCIA. Incògnita resolta. Jorge Rodríguez no serà el candidat del PSPV a l'Alcaldia d'Ontinyent. Hores després de fer-se públics alguns dels aspectes del sumari del cas Alqueria, Rodríguez ha decidit fer un pas al costat i "no perjudicar" els interessos del PSPV de cara a les eleccions autonòmiques del 28 d'abril.

Així ho ha explicat el mateix Rodríguez en un comunicat que ha difós el PSPV d'Ontinyent. En l'escrit, l'expresident de la Diputació de València, investigat per malversació i prevaricació en el cas Alqueria, explica que no optarà a la reelecció sota el projecte polític dels socialistes valencians. Això no vol dir que Rodríguez no opte a la reelecció com a alcalde d'Ontinyent ja que fa temps ell i els seus afins van pensar la fórmula per a presentar-se si finalment no ho feia sota les sigles del PSPV. Aquesta idea ha cobrat força en les últimes hores i l'expresident de la Diputació i els seus afins estarien estudiant de quina manera fer efectiu el nou projecte polític polític de Rodríguez. 

La decisió s'ha pres després d'una reunió mantinguda amb el secretari d'Organització del PSPV, José Muñoz, i poc més d'una hora després que el secretari general del PSPV, Ximo Puig, diguera que prompte hi hauria "novetats" sobre el futur polític de Rodríguez.

"Tot i que Rodríguez referma la seua innocència, creu que amb la decisió treu pressió al partit davant d'unes eleccions que són clau per al futur del país", resa el comunicat. En la nota, Rodríguez també anuncia que "abandona" el PSOE, partit en el qual milita des de fa quasi 20 anys.

L'agrupació local del PSPV d'Ontinyent, que durant tot el procés judicial ha mostrat el seu suport incondicional a Rodríguez, aprofita per a recordar el gran suport del qual gaudeix el fins ara candidat socialista a la reelecció, que governa actualment amb el 63% dels vots i 14 regidors.

Porta oberta a una possible candidatura

El fins ara alcalde i candidat socialista a la reelecció no tanca la porta a presentar-se a les municipals del 26 de maig. En el comunicat, si bé no especifica res sobre el seu futur polític, assegura que farà "allò que siga millor" per als interessos del poble d'Ontinyent.

Rodríguez, quan va ser suspés de militància del PSOE arran la seua detenció, va començar a explorar la possibilitat de presentar-se a la reelecció en una llista que no fora del PSPV. La decisió pactada de ser el candidat si no s'alçava el secret de sumari abans de la celebració de primàries va suposar la proclamació automàtica de Rodríguez com a cap de llista. Rodríguez també compta amb el suport unànime de la seua agrupació.

L'alçament del secret de sumari just un dia abans de l'inici del període de presentació de candidatures obri de nou la via de l'agrupació d'electors. Rodríguez sospitava aquest dimarts de matí de la "coincidència" de l'alçament del sumari "just un dia abans" de la presentació de la candidatura.

Tot per Ontinyent

Al marge dels dubtes de Rodríguez sobre el procés judicial, la realitat és que la possibilitat de presentar-se a les eleccions segueix estant sobre la taula. Temps en té per a configurar una candidatura sota la fórmula de l'agrupació d'electors. Necessita 500 firmes abans del 22 d'abril, que és el dia que acaba el termini de presentació de candidatures.

El missatge penjat al mur de Facebook de Rodríguez anunciant la decisió d'abandonar el PSOE dona joc a les especulacions. El "seguim" amb què Rodríguez s'acomiadava dels seus seguidors –molts dels quals li van expressar el seu suport– i el "Tot per Ontinyent" amb què va tancar el missatge disparen les especulacions sobre la possibilitat de presentar una llista pròpia.

De fet, aquesta expressió de "tot per Ontinyent" ja la va utilitzar en el mes de setembre del 2018, quan el PSOE va decidir suspendre-lo de militància. En aquella ocasió va assegurar que la direcció federal no li deixava "una altra opció que buscar altres fórmules per tal de seguir defensant els interessos d'Ontinyent i de la seua gent". Des d'aquell moment, Jorge Rodríguez mai no ha descartat que el camí per a repetir en l'Alcaldia haguera de ser fora del PSPV.

next