La qualitat de l'aigua i la vegetació desapareguda centren un debat sobre l'Albufera en la UPV

La jornada reunirà especialistes mediambientals i responsables de l'Ajuntament de València, la Generalitat Valenciana i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, els organismes amb competències en el llac
2 novembre 2019 16:26h
La UPV celebra el pròxim dimecres la 'II Jornada d'Aiguamolls Valencians: els problemes i el futur de l'Albufera'. / UPV

VALÈNCIA (EP). La Universitat Politècnica de València ha organitzat per a aquest dimecres 6 de novembre a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica i del Medi natural (ETSIAMN) un debat sobre el "present i el futur" de l'Albufera de València. En aquesta jornada, s'abordaran, entre altres temes, els sediments que arriben al llac, la qualitat de l'aigua, la vegetació desapareguda, els arrossars, els ocells i els "oblidats" del llac: els peixos.

Segons ha assenyalat la institució acadèmica en un comunicat, quatre anys després de la celebració de la I Jornada sobre l'Albufera a la Universitat Politècnica de València (UPV), experts de la institució responsables de la matèria han constatat que, "malgrat els projectes en marxa, els múltiples problemes que afecten el parc natural continuen".

L'"alarmant descens dels cabals" –dels 500 hectòmetres cúbics dels anys 70 als a penes 200 de l'actualitat– i en la qualitat de l'aigua, i l'existència d'una gran quantitat de sediments en el fons i en els canals de comunicació amb la mar, han "reduït considerablement el calat, la qual cosa genera problemes de navegació, de circulació de l'aigua, i d'entrada i eixida de la fauna piscícola".

A més, la gestió de la palla de l'arròs suposa un conflicte entre arrossers, ambientalistes i pescadors, perquè "si no es retira o crema, provoca putrefacció i anòxia, la qual cosa ocasiona elevats índexs de mortalitat de la fauna aquàtica".

Sota aquestes premisses, la UPV duu a terme el dimecres una nova anàlisi en profunditat: la 'II Jornada d'Aiguamolls Valencians: els problemes i el futur de l'Albufera', que reunirà nombrosos especialistes en la matèria. Allí es donaran cita també responsables dels tres organismes amb competències al Parc Natural de l'Albufera: l'Ajuntament de València, la Generalitat Valenciana i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. 

La jornada conclourà a partir de les 17.30 hores, amb la taula redona 'La recuperació de l'Albufera, una demanda dels valencians'. Els investigadors organitzadors de la trobada, Miguel Jover i Herminio Boira, han assenyalat que "l'objectiu d'aquestes jornades és identificar problemes, encara que en general es coneixen, i sobretot plantejar solucions consensuades entre les tres administracions, i la societat, incloses les universitats".

next