Diari La Veu del País Valencià
José Vicente González anuncia que no es presentarà a la reelecció com a president de Fira València

VALÈNCIA (EP). El president de Fira València, José Vicente González, ha anunciat aquest dimarts que no es presentarà a la reelecció al càrrec en expirar el seu mandat, el mes de desembre, i es retirarà de la vida pública. Ara que la Fira està en “bon moment” econòmic i que el full de ruta que ha marcat l’administració pública va complint “fites”, creu que és “un moment excel·lent” per al seu relleu, perquè “algú agafe la bandera i continue”. “Cal saber arribar i cal saber anar-se’n”, ha remarcat.

González, que ha fet un repàs per la seua dilatada trajectòria, ha defensat “orgullós” la seua gestió al capdavant de la institució firal durant els últims sis anys, un període en el qual el recinte ha passat de tindre un deute 9,3 milions d’euros –més de la meitat dels seus ingressos– a tindre 2,9 milions de beneficis en l’últim any i ha passat de 14 a 24 milions d’ingressos d’explotació.

Quan va accedir a la presidència de Fira València –a l’octubre del 2013, després de la dimissió d’Alberto Catalá–, la institució “estava en una situació dramàtica, queia a trossos” i “el primer va ser tancar la sagnia” econòmica que patia, ha recordat. Ara, a punt de tancar el 2019 amb expectatives de doblar els resultats positius previstos en els pressuposts, González ha valorat que “alguna cosa s’ha fet bé, els números parlen per ells mateixos”.

“La gestió ha funcionat, la Fira ha deixat de ser un problema i es paga a proveïdors i empleats en temps i això és conseqüència de l’extraordinari treball de l’equip humà de fira, dirigit per Enrique Soto”, ha ressaltat.

Així, en una trobada amb els mitjans, s’ha mostrat “orgullós” d’haver “redreçat la part econòmica” i que Fira València continue creixent, després d’una etapa en la qual ha recordat que va estar sotmesa a les “pressions” d’estar investigada, primer per la Intervenció de la Generalitat, després per Fiscalia Anticorrupció i després per una comissió d’investigació de les Corts, tant per les obres d’ampliació del recinte com la gestió d’una dècada, des del 2003, en la qual ell no estava al capdavant la institució.

En aquestes investigacions “sempre” van col·laborar, arribant a entregar “més de 15.000 pàgines” de documentació, ha assegurat, i al final van quedar “en res”, ha remarcat. La seua ordre era clara, ha apuntat: “calaixos oberts i col·laboració total”. Al final, totes les investigacions es van tancar “sense res”, però durant eixos anys, el personal de la Fira va haver de dedicar hores a l'”arqueologia burocràtica” que es requeria i que no va poder dedicar a altres coses, ha relatat.

Així i tot, l’encara hui president de Fira València ha destacat que s’han recuperat molts certàmens que s’havien traslladat a Madrid. De fet, Hogar Textil tornarà a València l’any que ve, igual que la Fira Internacional de Moda Infantil (Fimi), ha avançat.

Sense la col·laboració dels proveïdors que han sigut “tremendament fidels i han aguantat cobrar quan es poguera, estic convençut que no estaríem ací”, ha agraït. “També hem tingut el suport de l’administració autonòmica i local”, ha agregat.

En l’actualitat, Fira València suposa el 0,5% del PIB valencià i genera una facturació que supera els 1.200 euros de facturació a l’any, per tant “cal mantindre-la i el més important és que continue creixent per l’efecte induït a la ciutat”, ha reivindicat.

Valora el perfil de Lafuente: “Assenyat, intel·ligent i treballador”

Al seu successor en el càrrec no li donarà consells sobre què fer, ja que un dels seus principis és “no destorbar”. En aquest punt, preguntat pel president de Femeval, Vicente Lafuente –el nom del qual sona com el seu possible relleu–, González ha comentat que són amics des de fa anys i que “és una persona assenyada, intel·ligent i treballadora. Tinc la millor opinió d’ell”, ha subratllat.

“Si és ell la persona” que finalment el substitueix al capdavant de Fira València, no té dubte que prendrà una “decisió correcta i responsable” per a la institució. La renovació del patronat de Fira València i l’elecció de president es realitzarà abans de la nit de Nadal.

Un “full de ruta clar”

Sobre el futur de Fira València ha assenyalat que existeix un decret llei aprovat en les Corts sense cap vot en contra que desenvolupa un full de ruta per al nou model firal i que marca “clarament el que cal fer, el que passa és que admet variacions” i preguntat per les “discrepàncies”.

Així, preguntat per les “discrepàncies” entre Conselleries sobre aquest tema, González creu que és normal que n’hi haja, la qüestió és “com es canalitzen i es resolen”, però espera que al final “s’arreglaran”.

De fet, el full de ruta per a la reestructuració de Fira València ja va ser “fruit de moltes discussions”, ha recordat, i ell se sent “satisfet” del resultat. Això sí, posar-la en pràctica exigeix “voluntat perquè la lletra xicoteta es complisca de forma raonable” però creu “tothom té interés en què això funcions” i “encara que és veritat que hi ha diferències en com funcione, espere que arriben a un acord”, ha dit.

També augura un acord sobre el deute que arrossega la institució per les obres d’ampliació, encara que no sap quan. Al seu entendre, el full de ruta era “clar” sobre aquest tema: “La Generalitat es menjava el deute de la Fira, una altra cosa és la lletra xicoteta: com es fa això”. Segons ha dit, ha escoltat “opinions molt raonades d’una manera i de la contrària”, però està “segur que té solució”.

Li hauria agradat que en aquests quatre anys s’haguera trobat un soci adequat per a la refundació de Fira València, i això s’haguera acabat però “és molt complicat”. En tot cas, està convençut que “s’arreglarà, temps al temps”, ha agregat.

En aquests moments, “no hi ha presses, la fira funciona, paga les seues despeses i ja no és la situació de fa cinc anys, que era de vida o mort”. A més hi ha operadors interessats, ha revelat.

Comparteix

Icona de pantalla completa