Josep Penadés torna a guanyar el Premi de Literatura Eròtica de la Vall d'Albaida

L'escriptor va endur-se el guardó amb 'Deliri' l'any 2015 i ara repeteix amb 'L'olor del pensament'
22 juny 2019 02:00h
El jurat destaca la varietat del lèxic utilitzat i l'aproximació al relat periodístic en l'estructura narrativa de la novel·la. / JOSEP PENADÉS

VALÈNCIA. L'olor de pensament, de Josep Penadés, és l'obra guanyadora del XXV Premi de Literatura Eròtica de la Vall d'Albaida. Dels 19 originals presentats en aquesta edició, aquest ha sigut el mereixedor dels 4.000 euros amb què la Mancomunitat de Municipis de la Vall d'Albaida dota el guardó i, a més, serà publicat el 2020 en la col·lecció L'Eclèctica de l'editorial Bromera. L'autor ja va aconseguir aquest reconeixement en la XXI edició del premi, que va guanyar amb la novel·la Deliri.

El veredicte del jurat s'ha donat a conéixer aquest divendres 21 de juny, en l'acte celebrat a la piscina municipal d'Alfarrasí, davant d'un centenar de persones representatives del teixit social, empresarial i polític de la Vall d'Albaida i de les comarques del voltant, entre les quals cal destacar el president de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d'Albaida, Vicent Gomar; el conseller de Cultura de la Mancomunitat i alcalde d'Alfarrasí, Fede Vidal i Vicent Moreno, subdirector del Llibre, Arxius i Biblioteques de la Conselleria de Cultura, entre d'altres. La gala ha estat amenitzada per l'espectacle musical de l'escola Ad Libitum.

En l'acte de lliurament del premi, el conseller de Cultura de la Mancomunitat, Fede Vidal, ha destacat que el premi s'ha convertit en una de les cites imprescindibles del món cultural a la Vall d'Albaida. Josep Gregori, editor de Bromera, ha assenyalat, al seu torn, la importància de conservar guardons com aquest que "mantenen viva la creació literària en la nostra llengua i oferir una finestra als nostres autors i autores per tal que puguen donar a conéixer el seu talent".

L'olor del pensament comprén quatre relats amb nom de dona, articulats al voltant de Josep, un misteriós escriptor. Irma, la protagonista del primer conte, serà també la còmplice d'aquest peculiar personatge que, després d'escriure la seua història, li proposa que llegisca i critique les seues narracions eròtiques. Ella acceptarà el joc i, al final de cada relat, Irma i Josep canviaran impressions i mantindran un diàleg irònic, ple de dobles sentits, en el qual analitzaran cada una de les aventures sexuals que s'hi expliquen. A poc a poc, Irma i Josep reflexionaran no només sobre aquests relats, sinó també sobre l'autèntic sentit de la literatura eròtica, ha explicat l'editorial en un comunicat.

El jurat, format per Vicent Moreno, Josep Palomero, Carmen Amoraga, Mariló Àlvarez, Josep Soler i Pilar Ferrero, ha destacat que "es tracta d'una obra ben plantejada i estructurada, amb lèxic variat, que s'acosta al relat periodístic i reflecteix a la perfecció la societat actual".

Josep Penadés (Albaida, 1967) és professor de biologia i geologia a l'IES José Segrelles d'Albaida. Segons explica, la crisi dels quaranta anys li encomanà la dèria d'escriure amb intencions literàries. Així, ha publicat uns quants relats curts durant els darrers anys a la revista literària La lluna en un cove. L'any 2012 va publicar La llibertat en flames, una novel·la de rerefons ecologista, i el 2015 va guanyar per primera vegada el Premi de Literatura Eròtica de la Vall d'Albaida amb Deliri.

El Premi de Literatura Eròtica La Vall d'Albaida "és l'únic guardó en literatura eròtica convocat per una institució pública a tot Espanya. Tant per la seua dotació econòmica com, sobretot, per la seua peculiaritat, conforma una de les principals convocatòries literàries del territori valencià. Sens dubte, és un dels principals esdeveniments culturals impulsats des de l'ens comarcal i dels que compten amb una major rellevància pública, com demostra la procedència ben diversa dels autors que concorren al premi", han ressaltat aquest divendres.

D'aquesta manera, el certamen "consolida edició a edició els objectius que persegueix des de la seua creació: el foment de la literatura en valencià des d'una òptica molt específica, com és el gènere eròtic i, d'altra banda, el reconeixement de la Vall d'Albaida més enllà dels nostres límits purament naturals com a referent turístic i cultural".

next