Una jove sense DNI denuncia que Iberia la deixa a terra tot i tindre documentació vàlida per a volar

La policia de l'aeroport de Manises li expedeix el justificant necessari per a viatjar, però la companyia aèria es remet a normatives internes i li impedeix agafar un avió fins a Vigo
29 agost 2019 06:00h
Iberia li nega la indemnització i es remet a què la jove no es va presentar per a agafar el vol. / ÓSCAR J. BARROSO EUROPA PRESS 

VALÈNCIA. Aitana J. acudeix a l'aeroport de Manises per a agafar un vol d'Iberia fins a Vigo a les 8.40. Viatja per a ajudar el seu pare, que està malalt i segueix una rehabilitació. Quan arriba a la porta d'embarcament, es troba amb una sorpresa: el personal de la companyia no la deixa pujar a l'avió. Al·leguen que li falta documentació. Aitana se sorprén: fa poc que va perdre el DNI, però en principi això no suposaria un problema. Porta una fotocòpia del document d'identitat, la citació compulsada de la comissaria per a renovar-lo i el passaport, tot i que caducat. Aquesta documentació és suficient per a agafar el vol, tal com indica la web d'Aena i tal com li van explicar en la comissaria del seu municipi. Tot i això, el personal de la companyia insisteix: no pot passar.

Nerviosa, Aitana acudeix a la comissaria de l'aeroport; no entén el motiu. El temps corre. Allí, la Policia Nacional li emet un justificant segellat que hauria de servir-li per a embarcar. La jove, a més, explica que els agents criden a la companyia per a explicar la situació. Amb això, ja seria suficient per a poder agafar el vol fins a Vigo. En la companyia li tornen a denegar el pas. Iberia no atén a raons. Ara, al·leguen "normes internes" de la companyia. Finalment, la jove de 22 anys es queda a terra. 

Huit hores, 400 quilòmetres i 160 euros després, aconsegueix agafar un vol des de Madrid. "Ha sigut una odissea", explica Aitana en declaracions al Diari La Veu. "Han negat que pujara i, a més, m'han dit que no em donen cap indemnització". De fet, quan acudeix a les oficines de la companyia a explicar el cas, han al·legat que no podien tornar-li els diners perquè, segons el personal, "no s'havia presentat al vol"; cosa que sí que havia fet. Dues vegades, en concret, i la segona, amb el justificant de la comissaria del mateix aeroport. 

Per a llevar-se la intranquil·litat per la documentació, finalment viatja des de Manises fins a l'oficina de Quart de Poblet perquè li expedisquen d'urgència el DNI. "Tampoc tenia diners suficients", explica Aitana. En el compte i en efectiu portava el necessari per a fer el viatge. Des de Vigo, son pare ha de fer totes les gestions perquè dispose dels diners necessaris per a comprar un altre bitllet fins a Vigo, aquesta vegada, des de Madrid. Fins allà, ha de desplaçar-se amb tren. Si el vol inicial ja li va costar 98 euros, el nou li'n costa 108 i, a més, se suma la tarifa del tren: uns 55 euros, aproximadament.

Criteris arbitraris

"M'havia informat abans, havia preguntat a la comissaria del meu municipi i havia consultat les recomanacions d'Aena: estava tot en regla", explica. De fet, en la pàgina web de l'Agència Espanyola de Navegació Aèria afirma que es pot viatjar en "vols nacionals" amb el DNI o passaport "no necessàriament en vigor" o amb el carnet de conduir. Per tant, amb el passaport que portava Aitana, resultava suficient. A més, la mateixa oficina de la comissaria de l'aeroport havia emés un justificant que certificava que Aitana hauria pogut viatjar. La jove ho ha explicat a aquest diari.

De fet, en la pàgina web d'Iberia es remeten també a la normativa de la pàgina web. "Es remetien a un reglament intern en què es reservaven el dret d'admissió", explica. Quan va a posar la reclamació en l'oficina de l'aeroport, li negaven que ni tan sols s'haguera presentat a hora per a agafar el vol i, per tant, la possibilitat d'indemnització. "No sé per què ha sigut i ja no sabia què fer", explica. Ara, quan retorne al seu municipi, posarà la denúncia a Aena a través de l'Oficina del Consumidor. Aconsegueix agafar el vol de Madrid. "Evidentment, allí m'he canviat de companyia", afegeix. 

Reembossament del bitllet

Finalment, aquest dijous la companyia aèria s'ha posat en contacte amb la jove per a tornar-li els diners del bitllet. Aquesta vegada, sense les justificacions inicials que va oferir en un primer moment, quan al·legava que la jove ni tan sols s'havia presentat al vol. 

next