Diari La Veu del País Valencià
El judici del cas Brugal es reprén amb la declaració de l’empresari Ángel Fenoll, que assegura ser innocent 

VALÈNCIA. El principal acusat de la suposada trama de les irregularitats del contracte de fems de la ciutat d’Oriola, l’industrial Ángel Fenoll, s’ha proclamat “innocent” en la seua declaració davant el tribunal que jutja aquesta macrocausa que va donar origen al cas Brugal. La Fiscalia Anticorrupció demana 37 anys i 8 mesos de presó per a Fenoll pels presumptes delictes de prevaricació, frau, suborn, tràfic d’influències, extorsió, coaccions, associació il·lícita, ús d’informació privilegiada i delicte electoral en el judici que se segueix en la secció setena de l’Audiència Provincial d’Alacant, amb seu a Elx.

L’empresari ha obert la ronda de declaracions dels 34 acusats després que la sala rebutjara una petició de la Fiscalia d’ajornar la vista una setmana per a analitzar un recent acte que anul·la part de les intervencions telefòniques.

Fenoll s’ha acollit al seu dret a respondre únicament al seu advocat, Mariano Bo, qui s’ha limitat a preguntar-li si coneix l’escrit d’acusació, si ha comés els fets investigats i si ha col·laborat o participat en aquests. L’empresari ha contestat a aquestes últimes qüestions amb un “no”. “No he comés cap delicte”, ha assegurat Fenoll, qui a penes ha ocupat uns minuts la cadira dirigida als interrogats.
La sala ha acordat concedir-li una petició de dispensa per a no comparéixer en la resta del judici a partir de demà.

A continuació, les declaracions han prosseguit amb l’exalcalde d’Oriola entre el 1995 i el 2007, el popular José Manuel Medina, per a qui es demanen 12 anys de presó i qui igualment ha contestat només al seu lletrat. Medina també s’ha declarat “innocent” dels fets que se li atribueixen. Per la seua banda, ha assegurat que el contracte de fems de la ciutat investigat en el cas es va concedir, el 2006, a l’oferta “més beneficiosa” per al municipi, que va presentar l’empresa Urbaser.

Eixe intent de concessió per part de la Mesa municipal de Contractació, amb data del 21 de març del 2006 i avalat per un informe de l’enginyer de l’ajuntament, finalment va ser paralitzat per l’aparició d’uns enregistraments de vídeo i informacions entorn d’un suposat suborn en relació a aquesta licitació.

Aquesta situació va fer que el concurs fora declarat desert i va provocar que el servei continuara sent prestat de forma temporal per la mercantil que l’havia fet fins llavors, Colsur, propietat del principal acusat, Ángel Fenoll, qui havia difós els enregistraments sobre el presumpte suborn.

Medina ha assenyalat que la Mesa de Contractació estava formada per polítics però ha precisat que la seua participació era “pràcticament nul·la”, ja que basaven les seues decisions en els informes dels tècnics municipals.

A partir d’ací, ha indicat que tant ell com el regidor d’Hisenda i l’interventor van votar a favor de donar la concessió a Urbaser a partir de la proposta de l’enginyer municipal, mentre que el secretari i un altre regidor del PP van donar el seu vot contrari.

No obstant això, poc després es va paralitzar el procediment perquè, ha dit en el judici, se’l va acusar a ell i a la resta d’intervinents en la tramitació d’haver rebut 600.000 euros per a afavorir a Urbaser, alguna cosa que ha negat.
La declaració de Medina ha sigut llarga i en la mateixa ha recordat la situació de la recollida de residus en el terme municipal oriolà quan va arribar al càrrec, el 1995, que ha qualificat de desordenada i que prestaven Necso a la ciutat i pedanies i Colsur a les urbanitzacions de la costa. Ha assenyalat que des del primer moment va tractar d’impulsar un plec per a una contracta que millorara el servei i ha recordat les dificultats que hi havia per a aconseguir-lo per, entre altres motius, el desconeixement de la realitat urbanística en la costa i la ràpida expansió en el nombre d’habitatges durant eixos anys del ‘boom’ del sector de la construcció.
Durant quasi dues hores, Medina ha negat que haja demanat diners a Fenoll, o que haja sofrit xantatge per aquest ni per cap altra persona.

Petició d’ajornar el judici

La secció setena de l’Audiència Provincial d’Alacant ha rebutjat la petició de la Fiscalia Anticorrupció d’Alacant i l’acusació, exercida per l’Ajuntament d’Oriola, d’ajornar una setmana la represa del judici per la trama del contracte de fems de la ciutat oriolana, origen del cas Brugal.

Les dues acusacions havien argumentat que necessiten set dies per a estudiar la recent anul·lació d’algunes de les escoltes telefòniques. La sol·licitud d’Anticorrupció i el consistori oriolà s’ha produït davant el tribunal de la secció setena de l’Audiència Provincial d’Alacant, a Elx, al començament d’una jornada en la qual estava previst iniciar l’interrogatori dels 34 acusats, entre ells l’industrial Ángel Fenoll i els exalcaldes d’Oriola José Manuel Medina i Mónica Lorente, tots dos del PP.

Aquesta situació es produeix després que el passat dia 30 la sala declarara nul·la una part de les escoltes telefòniques a les quals van ser sotmesos alguns dels investigats, concretament unes acordades el 2008 que, segons el criteri dels magistrats, van vulnerar drets fonamentals.

La sala ha considerat que l’acte de fa una setmana “no és causa legal de suspensió i no hi ha causa jurídica que empare” la sol·licitud d’Anticorrupció i ha afegit que tampoc s’han aportat raons “de pes”. A continuació, han començat les declaracions dels 34 acusats; el primer d’ells, l’industrial Ángel Fenoll.

Comparteix

Icona de pantalla completa