Diari La Veu del País Valencià
Juga en valencià: aficionats al futbol abandonen la rivalitat per a unir-se per la igualtat lingüística

VALÈNCIA. Simpatitzants del València CF, del Vila-real CF i del Llevant UE han deixat la rivalitat de banda per a unir-se per una causa comuna: l’ús i la normalització de la llengua dels equips de futbol. Així ha sorgit Juga en valencià, una associació que pretén impulsar actuacions perquè el valencià compte amb més visibilitat al si dels equips de futbol. Una voluntat que pretenen estendre no només a l’afició, sinó també als estadis i, fins i tot, a les plantilles dels clubs.

Aquesta causa va unir diversos aficionats amb experiències en la defensa de la llengua per a fundar aquesta associació. Tot va començar fa uns mesos, a partir d’una proposta de Plataforma per la Llengua al País Valencià que va sorgir dels aficionats; una forma d’aparcar les diferències ideològiques i competitives per a centrar-se en aquest objectiu. Així, a partir d’un grup de WhatsApp, els seguidors dels equips van començar a reunir-se amb el suport de Plataforma Valenciana per la Llengua al País Valencià. Després d’una sèrie de trobades, el passat 4 de juliol van poder constituir-se com a associació.

Juga en valencià està formada per una trentena de persones, però des de fonts de la plataforma expliquen que aspiren a aglutinar molta més gent. Fins i tot, algunes penyes han volgut participar en la iniciativa, com la Tòtil del Llevant i la Colla Blanc-i-Negra. Des de les comarques de l’Alacantí i del Baix Vinalopó, també s’han sumat els seguidors de l’Hèrcules CF, de l’Elx i del CE Castelló. Ara, estan en període d’inscripció dels socis.

La voluntat de l’associació és apostar per la igualtat de la llengua en l’esport i en els grans equips amb “accions de soroll” que puguen visibilitzar la llengua en tots els àmbits. Especialment, en la comunicació dels principals clubs: que el valencià gaudisca de normalització plena en xarxes, rètols, comunicats oficials, pancartes o en ràdios i televisions pròpies.

De fet, des de l’associació denuncien que, sovint, els grans equips només comuniquen les xarxes en castellà o, si ho fan en valencià, és de manera anecdòtica per a commemorar alguna data especial. En el cas del València CF, per exemple, sí que té un compte de Twitter en valencià; no és el cas del Llevant UE o el Vila-real CF, segons expliquen. Un exemple paradoxal que assenyalen és el del Llevant UE que, tot i autoproclamar-se com “l’equip dels valencians”, no compta amb xarxes en aquesta llengua.

Per a promoure totes aquestes tasques, des de Juga en valencià apunten que estan confeccionant un decàleg en què plasmar les seues metes. Destaquen especialment l’últim punt d’aquesta declaració d’intencions: pretenen fomentar que la plantilla i l’equip tècnic dels clubs de futbol s’expressen en valencià o, en cas que no coneguen la llengua, aprendre-la. Per a fer-ho possible, proposen crear una espècie de xarxa de voluntaris –semblant a aquella que actualment impulsa Plataforma per la Llengua– per a connectar els integrants dels equips valencians amb la llengua del territori.

Segons les seues previsions, al setembre determinaran la junta directiva i podran presentar-se de forma oficial. No es posen límits; més enllà de dedicar-se exclusivament al futbol, també ambicionen poder impulsar la igualtat lingüística a altres esports, com ara els equips de bàsquet. De moment, Juga en valencià es postula com el pròxim gol per l’escaire a la discriminació lingüística.

Comparteix

Icona de pantalla completa