Juli Mira rebrà el Premi d'Honor de l'Audiovisual Valencià 2019

Els guardons es lliuraran el 22 de novembre a l'Auditori de Castelló de la Plana
14 novembre 2019 12:10h
Juli Mira ha participat en sèries com 'Cuéntame cómo pasó'. / FACEBOOK LOTO FILMS

CASTELLÓ DE LA PLANA. El conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha presentat els detalls de la cerimònia dels Premis de l’Audiovisual Valencià, que lliura per segon any consecutiu Cultura de la Generalitat i que coorganitza amb l’Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual.

L’han acompanyat José Luis Moreno, director adjunt d’Audiovisuals i Cinematografia de l’Institut Valencià de Cultura; Nuria Cidoncha, vicepresidenta de l’Acadèmia de l’Audiovisual Valencià; Virginia Martí, diputada provincial de Turisme de la Diputació de Castelló; Alfonso Ribes, coordinador de la unitat territorial de l’IVC a Castelló, i Verònica Ruiz, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Castelló.

Aquests reconeixements, d’àmbit autonòmic, es lliuraran el pròxim 22 de novembre a l’Auditori de Castelló i el conseller Marzà ha explicat que “aquests premis reforcen la nostra voluntat de visualitzar socialment el reconeixement a la producció i la creació audiovisuals valencianes. Enguany Castelló és la nostra ciutat de referència per donar visibilitat al planter d’actors, actrius, directors i directores, guionistes, productores i un llarg etcètera de creadors i creadores vinculats al nostre audiovisual”.

El titular de Cultura de la Generalitat ha recordat que “l’augment generalitzat del pressupost en Cultura del Govern del Botànic és evident i el treball intens amb els sectors i la reestructuració de les dinàmiques d’ajudes està donant els seus fruits”, i ha detallat que “l’Institut Valencià de Cultura és el nostre instrument per a consolidar aquestes accions, per això en la nostra proposta de pressupostos de 2020 incrementem els fons econòmics de l’IVC quasi un 10 % i passem dels 38,5 milions d’euros de 2019 als 42,3 milions d’euros per a l’any que ve. I no només això, en mesures de foment de les activitats audiovisuals valencianes passem als 713.000 euros, un 31 % més que enguany”.

Els nominats als Premis de l’Audiovisual Valencià van ser anunciats fa unes setmanes i en aquesta ocasió ha sigut el conseller Vicent Marzà qui ha fet públic el nom de la persona que rebrà el Premi d’Honor de l’Audiovisual, concedit per Cultura de la Generalitat en 2019: “Atorguem aquest reconeixement autonòmic a l’actor alcoià Juli Mira pel camí que fa quasi 50 anys que obri dins del nostre panorama interpretatiu, pel caràcter i els matisos inconfusibles que ha donat a cada un dels personatges que ha interpretat i perquè Juli, amb tota l’experiència que té acumulada, és un dels nostres mestres de la interpretació”.

Juli Mira va iniciar la carrera d’actor de manera autodidacta en el grup teatral La Cazuela d’Alcoi. La seua dilatada trajectòria passa pel teatre, però molt intensament també pel cinema i la televisió, en què ha interpretat personatges en nombroses pel·lícules, telefilms i sèries. No només és un actor amb multitud de registres, també és un actor de doblatge referent al nostre territori i en l’àmbit estatal.

Títols imprescindibles del cinema estan marcats pel seu segell interpretatiu: ‘La portentosa vida del pare Vicent’, ‘Héctor’, ‘Tramuntana’ o ‘L’illa de l’holandés’ en són una bona mostra. Sense oblidar sèries televisives d’ací com ‘Herència de sang’ i títols tan coneguts com ‘Cuéntame cómo pasó’, ‘Ventdelplà’, ‘Velvet’ o ‘Porca misèria’.

La cerimònia i els nominats de les comarques del nord

La cerimònia de lliuraments dels premis la retransmetrà À punt. L’acte estarà conduït per l’actriu valenciana Maria Juan, amb el lema ‘El valor de fer història’, i comptarà amb actuacions en directe, com la del grup de ‘rock’ valencià Seguridad Social.

Pel que fa a les nominacions, cal recordar que hi ha 21 categories amb 79 nominats i nominades decidits pels membres de l’Acadèmia de l’Audiovisual Valencià.

Així mateix, s’ha destacat la presència de nominats de les comarques de Castelló en les diferents categories. Creadores i creadors de Castelló opten a 5 nominacions: millor música, millor guió, millor direcció, millor actor i millor llargmetratge de ficció. A més, les tres pel·lícules nominades a millor llargmetratge de ficció tenen destacats representants de les comarques del nord: ‘La innocència’ està dirigida per Lucía Alemany, de Traiguera; el productor de ‘La banda’ és Fernando Bovaira, originari de la Vall d’Uixó, i el productor de ‘Vivir dos veces’ és Gustavo Ferrada, de Borriana.

Totes les nominacions dels II Premis de l’Audiovisual Valencià

Els nominats en la categoria de millor so són: Carlos Lidón, per ‘Vivir dos veces’; Carlos Lidón, Iván Martínez Rufat i Alfonso Raposo, per ‘La banda’; Jose Manuel Sospedra i Iván Martínez Rufat, per ‘Assemblea’; Carlos Lidón i Dani Zacarías, per ‘La innocència’; Xavi Saucedo, José Serrador i Edgar Vidal, per ‘Cuerdas’; Carlos Lidón i David Rodriguez, per ‘Amor en polvo’, i Carlos Faruolo, per ‘Bikes. The movie’.

Els nominats a millor música original: Arnau Bataller i Simon Smith, per ‘Vivir dos veces’; Vicente Ortiz Gimeno, per ‘La banda’; Tórtel i Jordi Sapena, per ‘Assemblea’, i Diego Montesinos, per ‘Bike. The movie’. A millor actor de repartiment: Sergi López, per ‘La innocència’; Jordi Aguilar, per ‘Assemblea’; Joel Bosqued, per ‘La innocència’; Nacho López, per ‘Vivir dos veces’, i Xavi Castillo, per ‘Amor en polvo’.

Les nominades a millor actriu de repartiment són: Mafalda Carbonell, per ‘Vivir dos veces’; Laia Marull, per ‘La innocència’, i Marta Belenguer, per ‘Assemblea’. La nominació a millor curtmetratge de ficció és per a les obres: ‘Cuzco’, de Turanga Films; ‘Casa’, de Beniwood; ‘Taro’, de Pacific Media, i ‘Tiempo de blues’, de When Lights are Low.

‘Miss Mbulu’, de Jaibo Films; ‘Obsolescence’, de Somnis, i ‘Clips per a salvar el món’, de Virtual Art, han estat nominats en la categoria de millor curtmetratge d’animació. D’altra banda, ‘(M)otherhood’, de Suica Films; ‘Tiempo de blues - creando cine inclusivo’, de When Lights are Low, i ‘R31’, de Baikal, estan nominats a millor curtmetratge documental.

Els nominats a millor sèrie i websèrie: ‘Terres de cinema’, de l’Andana Audiovisual; ‘Cuineres i cuiners’, de Nakamura Films, i ‘La forastera’, d’Albena Produccions. A millor direcció de producció: Toni Novella, per ‘Dolor y Gloria’; Toni Novella, per ‘El viatge de Marta’; Araceli Isaac, per ‘Assemblea’; Christian Guijarro i Lorena Lluch, per ‘Vivir dos veces’; Miguel Molina, per ‘Amor en polvo’, i José Jaime Linares, per ‘Onyx, los reyes del grial’.

La nominació a millor direcció artística ha sigut per a: Carlos Ramón Almenar, per ‘La banda’; Asier Musitu i Bea Toro, per ‘La innocència’, i Maje Tarazona, per ‘Viva la vida’. I a millor direcció de fotografia: Victor Entrecanales, per ‘La banda’; Nuria Roldós, per ‘Vivir dos veces’, i Guillem Oliver, per ‘Assemblea’.

Nominades a millor vestuari: Giovanna Ribes, per ‘La innocència’; Giovanna Ribes, per ‘La banda’; Cristina Rodríguez, per ‘Vivir dos veces’, i Giovanna Ribes, per ‘Onyx, los reyes del grial’. A millor maquillatge i perruqueria: Ana Lozano, per ‘Dolor y gloria’; Esther Guillem i Marta Arce, per ‘Vivir dos veces’; Sarai Rodiguez, per ‘La forastera’, i Vicen Beti, per ‘Cuerdas’.

Els nominats a millor muntatge i postproducció: Juliana Montañés, per ‘La innocència’; Carles Agulló, per ‘La banda’; Suso Imbernón, per ‘Amor en polvo’; Adán Aliaga, Sergi Diez i Álex Lora, per ‘Cuarto Reino’; Cristina Vivó i Ana Ramón Rubio, per ‘Almost Ghosts’. A millor guió: María Minguez Pardo, per ‘Vivir dos veces’; Lucía Alemany i Laia Soler, per ‘La innocència’, i Juli Duisla i Jaume Perez, per ‘Assemblea’.

Nominats a millor actor: Gonzalo Fernández, per ‘La banda’; Óscar Martínez, per ‘Vivir dos veces’, i Sergi López, per ‘El viatge de Marta’. Nominades a millor actriu: Carmen Arrufat, per ‘La innocència’; Maria Maroto, per ‘La forastera’, i Inma Cuesta, per ‘Vivir dos veces’.

La nominació a millor direcció: Lucía Alemany, per ‘La innocència’; Roberto Bueso, per ‘La banda’; Álex Montoya, per ‘Assemblea’; Suso Imbernon i Juanjo Moscardó, per ‘Amor en polvo’, i Ana Ramón Rubio, per ‘Almost Ghosts’. A millor llargmetratge documental: ‘Los Que Buscamos’, de Kaishaku Films SL; ‘El cuarto reino. El reino de los plásticos’, i ‘The Cut’, d’Amuntsport SL.

Els nominats a millor llargmetratge de ficció: ‘La innocència’, de Turanga Films; ‘La banda’, de Misent Producciones SL, i ‘Vivir dos veces’, d’Alamar Cinema 1611 AIE.

Finalment, els nominats a millor videojoc: ‘Effie’, d’Inverge Studios, de València; ‘Fear The Dark Unknown’, de Dreamlight Games Studios SL, de València, i ‘Path to Mnemosyne’, de Spherical Pixel SL, de Villena.

next