Juncker admet que el procés per a triar la seua successora a Europa "no ha sigut gaire transparent"

El luxemburgués lamenta irònicament "entrar a la història per ser el primer i l'últim 'spitzenkandidat'"
5 juliol 2019 14:44h
Juncker ha admés que "desafortunadament" el sistema de l''spitzenkandidaten' que li va permetre assolir el càrrec de president de la Comissió "no ha esdevingut una tradició". Imatge d'arxiu. / UNIÓ EUROPEA

BRUSSEL·LES. El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha lamentat aquest divendres que el procés per a designar l'alemanya Ursula von der Leyen com la seua successora "no ha sigut gaire transparent". 

En una roda de premsa a Finlàndia coincidint amb l'inici de la presidència de torn de la Unió Europea d'aquest país, Juncker ha admés que "desafortunadament" el sistema de l'spitzenkandidaten que li va permetre assolir el càrrec de president de la Comissió "no ha esdevingut una tradició". 

"El procés que va permetre la meua nominació el 2014 va ser molt transparent, perquè teníem candidats i tothom sabia què passaria si aquest o aquell partit era el més fort al Parlament Europeu", ha dit. En to irònic, Juncker ha lamentat "entrar a la història per ser el primer i l'últim spitzenkandidat".

Aquest dimarts, els caps d'estat i de govern de la Unió Europea van pactar nominar l'actual ministra de Defensa alemanya, Ursula von der Leyen, per a substituir Juncker al capdavant de la Comissió.

La decisió es va rebre amb rebuig i fredor a l'Eurocambra, des d'on impulsaven el sistema dels spitzenkandidaten, i noms com Manfred Weber o Frans Timmermans havien fet campanya durant mesos per a assumir el càrrec.

Ara, l'Eurocambra haurà de votar la candidatura de Von der Leyen. L'alemanya no té, per ara, garantida la majoria absoluta. La votació està prevista per al 16 de juliol a Estrasburg.

next