La Junta de Desguàs veu "incomprensible" l'acusació de la Fiscalia i apunta a "una mà negra" per a substituir-la

La institució assegura que les filtracions sobre els baixos nivells d'aigua "puntuals" de l'Albufera "són interessades" i assegura que, fins ara, la Fiscalia estava "molt contenta" 
18 juliol 2019 13:08h
La Fiscalia investiga el baix nivell d'aigua a l'Albufera. / CARLOS OLTRA, EUROPA PRESS 

VALÈNCIA. La Junta de Desguàs de l'Albufera ha qualificat aquest dijous d'"incomprensible" la posició de Fiscalia de mantindre causes obertes pel descens dels nivells d'aigua del llac i creu que hi ha "una mà negra" i un "zel professional exagerat", al mateix temps que defensa que estan complint "rigorosament" els nivells i que sempre els ha sigut traslladat que el ministeri fiscal està satisfet amb les seues actuacions.

Així ho han apuntat des de la Junta en un comunicat després de fer-se públic aquest dimecres que la Fiscalia Provincial de València ha incoat, d'una banda, diligències d'investigació penal i, per una altra, preprocessals contencioses administratives després d'haver tingut coneixement de "l'alarmant" descens dels nivells d'aigua del llac de l'Albufera, causats per la Junta de Desguàs.

"És difícil entendre que per una presumpta baixada de nivell algun dia determinat –per cert, són filtracions interessades de dades internes– s'alarme en tots els mitjans, quan estem durant un mes amb platges de tres municipis tancades a tots els valencians i als turistes, de manera que es causa un mal irreparable al turisme i a la salut,i no coneixem cap denúncia als respectius responsables polítics dels municipis afectats", ha apuntat la Junta en un comunicat.

En canvi, sosté que amb aquest organisme "hi ha hagut un zel professional exagerat". "És incomprensible que la Fiscalia mantinga causes obertes, quan hem complit rigorosament amb els nivells i el president de la Junta tant en sessions ordinàries com en Junta General ens ha comunicat que la Fiscalia estava molt contenta amb les nostres actuacions, i així consta en les actes", ha afegit.

En aquesta línia, considera "lamentable" haver conegut per la premsa "possibles sancions" a la Junta i creu que el que es pretén és la "desaparició d'una institució immemorial que va nàixer per a defensar els interessos dels arrossars, que són els que donen vida a l'Albufera i que tan bons resultats ha donat".

La Junta convida la Fiscalia "a visitar i conéixer la Junta de Desguàs" perquè són "els primers interessats i defensors del seu bon funcionament". "Som responsables del desguàs al mar, però no de l'estat del llac", ha insistit.

Sobre la possibilitat apuntada per la Fiscalia de la substitució de la gestió del desguàs i deixar-la en mans de la Direcció General del Medi Natural, aquest organisme ha advertit: "Ja veurem el que passa, perquè la vigilància és 24 hores al dia els 365 dies de l'any, i això no ho aguanta ni cap càrrec ni cap funcionari".

Demana el suport dels agricultors

"Quins interessos ocults hi ha darrere d'aquesta denúncia? Quins danys irreparables s'han produït? Qui està darrere?", es pregunta l'entitat, que demana a tots els afectats un "suport unànime", ja que, en cas contrari, adverteix que "molts es veuran obligats a deixar de cultivar arròs". "Pretenen molta intervenció, però ni la Conselleria paga a la Junta de Desguàs la derrama anual com a propietaris de parcel·les", critica.

next