La Junta Electoral obliga TVE a rectificar perquè incloga Compromís en el debat electoral de les europees 

La cadena pública va convocar Vox al debat i, per contra, va excloure la coalició que lidera Jordi Sebastià
10 maig 2019 16:53h
La JEC obliga RTVE a incloure el cap de llista de la coalició en les entrevistes d'àmbit estatal. / JORDI SEBASTIÀ

VALÈNCIA. La Junta Electoral Central (JEC) ha estimat el recurs presentat per la coalició Compromís per Europa contra el Pla de Cobertura Informativa de les eleccions locals i al Parlament Europeu de RTVE amb què la cadena deixava fora del debat i les entrevistes els candidats de la formació.

En aquest Pla de Cobertura RTVE proposava als partits polítics la possibilitat de celebrar un debat a sis amb els candidats d'aquelles formacions que tingueren dos o més eurodiputats al Parlament Europeu, o que, sense tindre representació europea, hagueren obtingut la consideració de grup polític significatiu per haver obtingut un nombre de vots igual o superior al 5% en recents processos electorals en l'àmbit estatal. Amb aquests criteris, TVE havia convocat al debat el PP, el PSOE, Unides Podem, Ciutadans, ERC i Vox, ha recordat Compromís en un comunicat.

Davant d'aquests fets, Compromís per Europa va presentar el passat 7 de maig un recurs on advertia que la fórmula triada per TVE "no obeeix a criteris jurídics ni respecta els principis de pluralisme polític ni de neutralitat informativa, més aviat sembla que obeeix a criteris polítics que no tenen lloc en un pla de cobertura informativa d'una televisió pública".

La JEC recorda en la seua resolució al recurs de Compromís que "el nombre 2.2 del punt quart de la instrucció 4/2011 d'aquesta Junta estableix que la cobertura de les candidatures que tinguen la condició de grup polític significatiu no podrà ser igual o superior a la dedicada a les candidatures que van aconseguir representació, com és el cas de Compromís per Europa".

"En conseqüència, com que RTVE ha inclòs Vox en el debat a sis per la seua condició de formació significativa, no pot excloure la Coalició Compromís per Europa del mateix debat, ja que això suposaria atorgar pitjor cobertura a una formació que va obtindre representació en les últimes eleccions equivalents", estableix la JEC.

RTVE haurà d'incloure entrevistes

La JEC també corregeix el Pla de Cobertura de RTVE en matèria d'entrevistes a les candidatures. La cadena havia establit que la formació havia de comptar amb un percentatge mínim del 2% del vot de mitjana aritmètica entre les eleccions europees del 2014 i les municipals del 2015 per a poder tindre dret a ser entrevistat.

Segons els càlculs de RTVE, Compromís no arribava a aquest 2% i, per tant, s'excloïa la coalició de les entrevistes d'àmbit estatal. Aquests càlculs, segons la resolució de la JEC, "són erronis", ha recordat la coalició, ja que la mitjana de les últimes eleccions europees de la coalició del 2014, Primavera Europea, i la de les formacions polítiques que conformen l'actual coalició Compromís per Europa –Compromís, en Marea, Més per Mallorca, CHA i Nova Canàries– suposa en realitat un percentatge de vot del 2,1%.

Des de Compromís celebren la decisió de la JEC perquè "va en la línia de fer respectar els principis de pluralisme polític i de neutralitat informativa als mitjans de comunicació" i, en conseqüència, la formació espera que TVE invite al cap de llista, Jordi Sebastià, al debat sobre les eleccions europees.

next