Dels juraments "por Dios y por España" a treballar "per una Mare Terra viva": Així s'ha inaugurat la X legislatura

La sessió constitutiva ha estat marcada per les salutacions i per un ampli ventall d'expressions per a prometre el càrrec
16 maig 2019 17:35h
Els huit diputats d'Unides Podem-EUPV, excepte el seu portaveu, Rubén Martínez Dalmau, han afegit frases diferents en les quals han al·ludit a l'autogovern, a la lluita feminista, als valencians d'adopció, a treballar per una "Mare Terra viva i en harmonia" i a la classe treballadora. / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. Els juraments o promeses dels 99 diputats de les Corts han donat el tret d'eixida a la X legislatura. Alguns parlamentaris se n'han eixit de la fórmula habitual per a jurar el seu càrrec advocant pel feminisme o per la "Mare Terra", en el cas d'Unides Podem-EUPV, o passant-se de mà en mà una Bíblia verda i un crucifix, en el cas de Vox.

La sessió constitutiva ha arrancat amb el discurs del president de la Mesa d'Edat, Vicent Soler. Una vegada s'ha llegit el decret de convocatòria electoral i la relació dels 99 diputats electes, Soler els ha demanat que s'alçaren quan foren citats per a dir si juraven o prometien el càrrec, i ha llegit la fórmula tradicional que recull el reglament.

La majoria dels 99 diputats –53 'novells' i 46 'repetidors'– han optat per la fórmula protocol·lària tradicional de "Jo (nom i cognom) jure/promet que aitant com tindré el càrrec de diputat/diputada acataré la Constitució espanyola i l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana sense engany i guardaré fidelitat a la Generalitat". 

Però els huit diputats d'Unides Podem-EUPV, excepte el seu portaveu, Rubén Martínez Dalmau, han afegit frases diferents en les quals han al·ludit a l'autogovern, a la lluita feminista, als valencians d'adopció, a treballar per una "Mare Terra viva i en harmonia" i a la classe treballadora.

Per exemple, Cristina Cabedo ha promés el seu càrrec "per a continuar per la lluita feminista". La seua companya Beatriu Gascó ho ha fet "per a continuar treballant per una 'Mare Terra' viva i en harmonia". Estefanía Blanes ha advocat "per les llibertats de la classe treballadora" i Ferran Martínez, per "defensar l'autogovern del País Valencià".

Dos dels 17 diputats de Compromís també han fet variacions. Fran Ferri, que portava una samarreta amb Gaysper, la nova icona del moviment LGTBI, ha dit que ho feia pels seus "drets i llibertats". Josep Nadal ho ha fet "per imperatiu legal".

En el cas de Vox, formació que s'estrena en l'hemicicle amb 10 escons, els seus diputats han jurat el càrrec "por Dios y por España" amb la mà sobre una Bíblia verda i un crucifix que s'han anat passant entre ells.

Desfilant "per la passarel·la Cibeles"

La nova etapa parlamentària tindrà un caire inclusiu amb una diputada en cadira de rodes –la socialista Laura Soler– i una altra sorda –Pilar Lima, d'Unides Podem-Esquerra Unida–. Soler ha promés el càrrec des de la seua cadira, tot remarcant que no podia alçar-se. Pel que fa a Lima, ha tingut en l'hemicicle l'ajuda de dos intèrprets de la llengua de signes i ha promés treballar "perquè les institucions estiguen sempre al servei del costat de la gent", amb la meta d'aconseguir "una vertadera societat inclusiva que complisca amb els drets humans".

També hi ha hagut tres diputats amb crosses, que han entregat les seues paperetes per a votar l'òrgan de govern de la Cambra per darrere de la Mesa, on no hi ha escalons. Fins i tot s'ha escoltat com un d'ells bromejava que estava desfilant "per la passarel·la Cibeles".

Salutacions i confusions en el primer dia a l'hemicicle

A banda de les diferents fórmules usades –fins a deu– per a prometre el càrrec, la sessió constitutiva de la X legislatura de les Corts ha estat marcada per les salutacions i presentacions entre els parlamentaris de diferents grups, ja que molts d'ells no es coneixien.

Encara que la sessió estava convocada a les 10.30 hores, vint minuts abans ja esperaven dins de l'hemicicle els diputats de Vox. Després han anat entrant de manera escalonada els representants de Ciutadans, PPCV, Unides Podem-EUPV, Compromís i, finalment, els socialistes. Damunt de cada escó els esperaven dos exemplars del reglament de les Corts (un en castellà i un altre en valencià) i les instruccions per a regular la butaca.

Amb deu minuts de retard sobre l'horari previst, ha començat una sessió que ha durat dues hores i mitja i que ha estat custodiada per dues maceres, un paper protocol·lari que per primera vegada han assumit dues dones treballadores de la Cambra.

En la jornada hi ha hagut també alguna confusió a causa de la coincidència del cognom del president de Vox, José María Llanos, amb el nom d'una diputada del seu grup, Llanos Massó.

En la tribuna de convidats hi havia els expresidents de la Generalitat Joan Lerma i Alberto Fabra; el síndic de Greuges, José Cholbi; la presidenta del Consell Jurídic Consultiu, Margarita Soler; els presidents de les diputacions de València, Toni Gaspar, i d'Alacant, César Sánchez; la presidenta del TSJ valencià, Pilar de la Oliva; l'expresident de les Corts Héctor Villalba, i el secretari general de Vox, Javier Ortega Smith.

Tampoc s'ha perdut la sessió la família del reelegit president de les Corts, Enric Morera. Pel que fa a l'espectador més jove, el bebé de sis mesos Simón, ha seguit la sessió en braços del seu pare, l'exdiputat de Podem César Jiménez.

next