Les Falles d'Especial no rectifiquen: un jurat sense cap dona triarà quin és el millor monument de València

Fuset retreu que no hi haja ni una dona al jurat, mentre que la Federació de Falles d'Especial atribueix a l'atzar la composició d'aquest
14 març 2019 12:20h
Fuset: "No pot ser que una festa on les dones són el 60%, un jurat tan important tinga nou homes, nou de nou". / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. El regidor de Cultura Festiva a l'Ajuntament de València i president de Junta Central Fallera (JCF), Pere Fuset, ha comunicat aquest dijous la decisió de la Federació de Falles d'Especial respecte al seu jurat, que continuarà estant format únicament per homes. La Federació "no accepta la meua petició" i "no rectificaran", ha indicat Fuset, qui també ha publicat en xarxes socials: "Un any més ni una sola dona formarà part dels nou integrants del seu jurat. Una molt mala notícia sobretot per als qui defensem que les Falles no són masclistes". 

Fuset va carregar aquest dimecres contra la Federació de Falles d'Especial per triar un jurat compost únicament per homes, cosa que ha qualificat d'"inassumible": "Hi ha gent que vol que anem cap a enrere", va lamentar. Per la seua part, la Federació va ressaltar que "enguany i tots els anys té màxim respecte per la dona" i va demanar a l'edil que rectifique.

Fuset va criticar l'elecció del jurat, primer en xarxes socials i posteriorment en declaracions a Europa Press, ja que "no pot ser que una festa on les dones són el 60%, un jurat tan important com les Falles d'Especial, l'element central de la festa, tinga nou homes, nou de nou".

"Els 'valents' amos i senyors de la festa poden insultar-me tot el que vulguen en les seues tertúlies i xarxes socials per no callar, i una vegada més miraran el dit i no la lluna, però a mi aquesta decisió em provoca una profunda tristesa i em ratifica en la necessitat de fer una reflexió en veu alta sobre com podem fer-ho millor", va asseverar el regidor al seu compte de Facebook.

L'edil va assenyalar també a la Federació de Falles d'Especial, que és la que tria el jurat, i considera que han fet un sistema que no garanteix la presència de dones. "He intentat fins a dues ocasions en l'assemblea de presidents canviar aquest sistema, proposar un que garantisca ja no la paritat, sinó una representació equilibrada, que tots els jurats tingueren almenys un home i una dona, que foren mixtes. L'assemblea legítimament les va tombar, però jo no em cansaré de dir-ho", va sostindre.

"Quina imatge estarem donant quan el dia 16 siguen nou homes els que jutgen el centre de la nostra festa? De debò creuen que no hi ha ni una sola dona mereixedora de formar-ne part? Voler aquesta festa no és tancar els ulls a la realitat que ens envolta, sinó alçar la veu i banyar-se per a millorar-la. I la festa en la qual jo crec no dubta a caminar cap a la igualtat i la inclusió com, afortunadament, ho fa la resta de la societat de la qual formem part. No ens quedem enrere, per favor!", va demanar l'edil. Així mateix, el regidor va apuntar que algunes comissions havien proposat dones, encara que ha puntualitzat: "Algunes d'elles tinc entés que han sigut vetades".

A l'"atzar del sorteig"

Per la seua part, la Federació de Falles d'Especial va lamentar aquest dimecres que el regidor "no s'ha pres ni tan sols la molèstia de contrastar una informació equivocada" i va assegurar que l'entitat "enguany i tots els anys té màxim respecte per la dona i són diverses les que han tingut la possibilitat de formar part del jurat, però l'atzar del sorteig va voler que no isquera cap d'elles".

En la mateixa línia, l'entitat creu que "el més lamentable de tot" és que ningú no els ha preguntat res i "només s'han carregat tintes contra aquest col·lectiu". "No som els que més fem, però sí que som els que fem molt per la festa de les Falles sense criticar ningú ni valorar ningú i sense jutjar ningú de forma premeditada i tan dura com s'ha fet en el dia de hui contra nosaltres", van indicar.

En aquest sentit, des de l'entitat van demanar a Fuset que rectifique perquè "no s'ajusta a la realitat" i es van mostrar disposats a ensenyar a l'edil el procés d'elecció, en el qual, va ressaltar, va participar el delegat de Monuments de JCF. "Demanem major respecte per a aquestes comissions, per a tot el col·lectiu faller i per a aquesta igualtat que nosaltres entenem i defensem. Nosaltres parlem d'éssers humans i de persones", va destacar la federació.

A la vesprada d'aquest dimecres, el regidor de Cultura Festiva es va reunir amb el president de les Falles d'Especial i li va demanar "un esforç coherent amb la festa per a rectificar i garantir que no s'excloga el 60%" de la gent que forma les festes josefines.

next