La justícia europea conclou que les hipoteques amb IRPH són "poc transparents" i que poden ser abusives

Les conclusions de l'advocat general del TJUE no són vinculants però poden influir en les decisions dels magistrats sobre el control judicial dels préstecs
10 setembre 2019 10:52h
L'advocat general subratlla que, segons la directiva, el fet que una clàusula siga abusiva no ho determina l'adequació entre el preu i la retribució o els serveis proporcionats, sinó la claredat i comprensibilitat amb què estiga redactada la clàusula. / EUROPA PRESS

BRUSSEL·LES. Els préstecs hipotecaris referenciats a l'Índex de Referència de Préstecs Hipotecaris (IRPH) són "poc transparents" i poden ser abusius. Això és el que ha conclòs l'advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) després que un jutjat de Barcelona elevara la qüestió a la justícia europea per a resoldre si en aquests casos es pot aplicar la directiva europea sobre les clàusules abusives en els contractes amb consumidors. 

La conclusió de l'advocat general del TJUE, que no és vinculant però que sol ser la que segueixen després els magistrats, contradiu així la decisió del Tribunal Suprem, que considera que els préstecs hipotecaris referenciats a l'IRPH no poden sotmetre's a control judicial perquè no impliquen cap abús per part dels bancs.

En les conclusions, l'advocat general del TJUE proposa que el tribunal sentencie que les hipoteques amb IRPH s'han de sotmetre a la directiva europea perquè els bancs tenien altres índexs als quals podien referenciar els interessos variables dels préstecs.

A més, l'advocat general subratlla que, segons la directiva, el fet que una clàusula siga abusiva no ho determina l'adequació entre el preu i la retribució o els serveis proporcionats, sinó la claredat i comprensibilitat amb què estiga redactada la clàusula. En aquest sentit, apunta que la fórmula per calcular l'IRPH és complexa per a un consumidor mitjà.

Arribada del cas a la justícia europea

El cas dels préstecs hipotecaris amb IRPH ha arribat a la justícia europea després que el jutjat de primera instància número 38 de Barcelona suspenguera un procediment sobre aquesta qüestió al febrer del 2018 i elevara al TJUE diverses qüestions prejudicials posant en dubte la decisió que havia pres el Tribunal Suprem només tres mesos abans, en la qual deia que utilitzar com a referència l'IRPH no implicava cap abús per part dels bancs.

L'IRPH és un índex oficial elaborat pel Banc d'Espanya i és el segon més utilitzat en les hipoteques a Espanya després de l'euríbor. Es calcula a partir de la mitjana dels tipus d'interés dels crèdits hipotecaris que són atorgats pel conjunt del sector financer, mentre que l'euríbor està relacionat amb els préstecs entre bancs.

Generalment, l'IRPH sempre ha estat superior a l'euríbor, però la diferència es va començar a accentuar en els darrers anys. Amb la crisi econòmica, l'euríbor va començar a baixar fins a assolir mínims històrics, mentre l'IRPH es mantenia estable, cosa que provocava que els clients amb hipoteques amb IRPH pagaren quotes més elevades que aquells que tenien préstecs variables amb referència a altres índexs.

Els clients amb hipoteques amb IRPH paguen 165 euros més al mes

Les persones que tenen préstecs hipotecaris referenciats a l'IRPH han pagat de mitjana 165 euros més al mes des del 2014 que les que els tenen hipoteques referenciades a l'euríbor, segons l'Associació d'Usuaris Financers (Asufin). Aquesta xifra suposa un sobrecost de prop de 25.000 euros, segons l'associació, que es tradueix en un impacte econòmic de 25.000 milions d'euros en haver-hi un milió d'afectats.

Els bancs, però, estimen que la xifra no arriba als 17.000 milions, mentre que Goldman Sachs apunta que l'anul·lació d'aquesta clàusula podria arribar a costar fins a 44.000 milions als bancs.

next