El jutge del CIE de Sapadors insta el centre a complir 16 mesures per a previndre els intents de suïcidi

La campanya CIEs NO considera que la interlocutòria judicial "reforça la urgent necessitat de tancar aquestes instal·lacions" i Unides Podem reclama que comparega a les Corts el director del centre
30 setembre 2019 18:07h
La campanya CIEs NO afirma que la resolució judicial dictada "només 10 dies després de la mort de Marouane Abouobaida en una cel·la d'aïllament", "reforça la urgent necessitat de tancar aquestes instal·lacions on es reclou persones que no han comés cap delicte". / CIES NO

VALÈNCIA. El titular del jutjat d'instrucció número 3 de València, encarregat del control de l'estada dels migrants en el Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de Sapadors, ha incoat un expedient en el qual comunica al director del centre una sèrie de mesures que considera procedent adoptar després del suïcidi d'un immigrant intern. Així ho recull la campanya CIEs NO en una nota de premsa, on afirma que aquesta resolució judicial, dictada "només 10 dies després de la mort de Marouane Abouobaida en una cel·la d'aïllament", "reforça la urgent necessitat de tancar aquestes instal·lacions on es reclou persones que no han comés cap delicte". 

El magistrat Francisco de Asís Silla, després de recollir els informes sobre els fets succeïts i visitar diverses vegades el centre, va ordenar al director el 25 de juliol adoptar una sèrie de mesures "a fi de preservar en millor forma la vida, integritat, salut i drets de les persones privades de llibertat", segons va avançar el diario.es.

CIEs NO afegeix que en la mateixa resolució es demana que es duguen a terme les mesures "encara que entren en contradicció amb les instruccions jeràrquiques rebudes" o depassen "la dotació de la seua plantilla" i es recrimina a la policia que no estiga informant "d'incidents, fins i tot vagues de fam, que es diu que s'han remés a aquest Jutjat i que no han sigut rebuts". El mateix jutjat va retraure a la policia fa quasi dos anys que s'internara una dona sola en una cel·la de Sapadors perquè aquesta situació equival a un aïllament i podia infringir els protocols antisuïcidis.

El jutge ordena 16 mesures concretes sobre les condicions d'aïllament dels interns i per a previndre els intents de suïcidi. Assenyala que l'aïllament és "una situació excepcional", que ha de ser motivada, i "encara més excepcional" si s'aplica per a preservar la integritat personal d'un intern que ha patit un incident amb altres interns. A més, exigeix que la persona estiga acompanyada de dos interns més en la cel·la i que no s'estiga més d'una hora en eixa situació, prorrogable a una hora més previ informe del servei mèdic. També estableix que hi haurà un control permanent mitjançant càmeres de l'intern aïllat per a protegir "la seua integritat física".

Marouane va ser aïllat un dia després de patir una pallissa a mans d'altres interns i va romandre sol en la cel·la d'aïllament fins a la seua mort. CIEs NO assegura que "no existeix constància que els responsables del CIE justificaren l'excepcionalitat d'aquesta mesura ni que li ho comunicaren a ell mateix i als jutjats competents, ni que cap policia fora assignat al control de la seua situació".

Controls mèdics als interns 

Respecte als intents de suïcidi que es produeixen al CIE, el jutge reclama que se l'informe si prèviament s'havia activat o no el protocol antisuïcidis i que, després del succés, s'efectuen controls mèdics de l'intern i sobre la seua evolució "física i emocional". 

Aquests controls també s'han d'aplicar als interns implicats en altercats i agressions entre interns o amb els policies, "activant, si escau, el protocol antisuïcidi a la vista dels informes mèdics emesos", assenyala el magistrat, que especifica que se li han de remetre informes sobre aquests incidents amb la valoració mèdica indicant si s'ha activat o no el protocol. 

A més, també exigeix que s'efectue aquest tipus de valoració mèdica per a decidir si escau activar el protocol antisuïcidis "quan s'observen interns amb una conducta estranya o decaïment, especialment en aquells que han patit episodis d'enfrontament, baralles o incidents amb altres interns o amb els funcionaris del centre".

En el cas de Marouane, CIEs no denuncia que "malgrat els evidents indicis de la situació angoixant que patia aquest intern, no es van adoptar les mesures preventives que reclama el jutge ni es va activar el protocol antisuïcidis".

Un context "d'elevada tensió" a Sapadors

La mort de Marouane es va produir en un context "d'elevada tensió a l'interior del CIE", asseguren en la nota de premsa. Això va coincidir amb la decisió de la direcció de Sapadors de restringir les visites de les organitzacions socials "contravenint la resolució judicial que ordena que es garantisca la presència d'ONG". 

"Malgrat aquestes limitacions, la Campanya [CIEs NO] va poder constatar que una setmana abans de la mort va haver-hi un intent de suïcidi i que van haver d'alliberar un altre intern pel seu deteriorament psíquic; i que quatre dies després de la defunció de Marouane, dos xics es van auto lesionar", continua la nota.

Tampoc es té constància que la direcció del CIE adoptara cap tipus de mesura de prevenció en aquests casos ni que informara el jutjat. Per tant, "si l'Estat no mostra cap voluntat per a preservar la vida de qui té a càrrec seu, la justícia ha d'assumir la seua protecció ordenant el tancament de Sapadors", conclou el text de CIEs NO.

Unides Podem reclama la compareixença del director del CIE de Sapadors

Unides Podem ha reclamat la compareixença a les Corts del director del CIE de Sapadors després de les contradiccions que reflecteix la interlocutòria del jutge responsable del centre. El grup també ha tornat a demanar que els CIE desapareguen definitivament, "perquè són llocs en els quals es priva de llibertat persones en situació administrativa irregular i on es vulneren els Drets Humans, com en nombroses ocasions s'ha denunciat des de la societat civil i com avalen les declaracions en aquest sentit d'organismes estatals com el Defensor del Poble i internacionals com el Comissari d'Europa per als Drets Humans", ha recordat Gómez.

Aquest dissabte, la diputada de Compromís Cristina Rodríguez també es va referir a aquests fets: "La interlocutòria del jutge és duríssima contra l'actuació de la policia i la conseqüència de la mateixa hauria de ser prendre la decisió política immediata, per part del govern central, del tancament del CIE de Sapadors de València".

La diputada de Compromís va recordar que "les Corts Valencianes van aprovar una proposició no de llei el 2015 que exigia al govern central el tancament dels CIE, una petició del parlament valencià a la qual s'ha fet cas omís".

"Esperem la compareixença del delegat del govern a les Corts que vam demanar el passat mes de juliol perquè es responsabilitze de la greu situació del centre i, a més, sol·licitarem la visita al CIE de Sapadors per a conéixer de primera mà la situació de les persones allà retingudes i que es complisquen les mesures imposades pel jutge", va concloure Rodríguez. 

agermana't

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next