El jutge declara complexa la causa de les ajudes al valencià a l'empresa del germà de Puig

La decisió judicial radica en una petició de la Fiscalia, que vol que la investigació puga prorrogar-se durant 18 mesos
30 octubre 2019 14:08h
Aquesta causa parteix d'una querella interposada pel PP per les ajudes al foment del valencià concedides a les mercantils. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA (EP/EFE). El jutge del cas en el qual s'investiga Francisco Puig, germà del president de la Generalitat, per les ajudes al foment del valencià que va rebre la seua empresa de comunicació, ha declarat complexa la causa, la qual cosa suposa que, molt probablement, la seua instrucció s'estendrà almenys díhuit mesos pel fet que resulta especialment complicada, tal com demanava la Fiscalia.

Una recent reforma de la Llei d'Enjudiciament Criminal preveu que la investigació sumarial dure com a màxim sis mesos, excepte en els casos en què el fiscal demane al jutge que declare la causa com a complexa i que aquest l'accepte.

Aquesta decisió ha d'obeir al fet que hi haja un gran nombre d'imputats o delictes; al fet que hi haja abundant documentació; al fet que es necessite dur a terme actuacions a l'estranger, o al fet que s'haja de revisar la gestió de persones públiques, entre altres raons.

La declaració d'una causa com a complexa implica que la duració de la instrucció podrà durar fins a díhuit mesos, un termini que podrà ser prorrogat. En aquest cas, el jutge, segons una interlocutòria a la qual ha tingut accés EFE, argumenta que "sent previsible que la pràctica de les diligències pertinents per a la investigació no podran raonablement practicar-se en el termini de sis mesos des de la data de la incoació de les diligències prèvies, per circumstàncies sobrevingudes a la investigació, procedeix a declarar complexa la causa".

Aquesta causa parteix d'una querella interposada pel PP per les ajudes al foment del valencià concedides a les mercantils que, segons els populars, han rebut més de 400.000 euros en subvencions des del 2015 per a ajudes al foment del valencià "sense cap mena de control".

El jutge, després de revisar diversa documentació, ha acordat citar a declarar, en qualitat d'investigats, Francisco Puig, responsable de les empreses Comunicacions dels Ports i Mas Mut Produccions i germà del president de la Generalitat, i el director general de Política Lingüística, Rubén Trenzano.

En la querella, signada per la diputada popular Eva Ortiz, se sol·licitava l'inici d'una investigació penal per a analitzar la documentació que acreditara la concessió a les citades empreses de subvencions per al foment del valencià, en considerar que "no es complien els requisits exigits". També es demanava investigar "les actuacions arbitràries dutes a terme per part de Rubén Trenzano i Francisco Puig, que podrien ser constitutives dels delictes de prevaricació, malversació de cabals públics i frau de subvencions".

Aquesta querella es va interposar inicialment als jutjats de Vinaròs –ja que les empreses de Francisco Puig estan radicades en Morella– però es va arxivar en considerar que no tenien competència territorial. Posteriorment, es va presentar a València i va recaure en el jutjat d'instrucció número 4, que va traslladar de nou la qüestió a Vinaròs. Al final, el Tribunal Superior de Justícia valencià va acordar que havia de quedar-se la causa a València.

next