Un jutge imputa huit comandaments policials responsables de les càrregues de l'1-O a Barcelona

La decisió arriba després que l'Audiència de Barcelona demanara que s'investigaren les ordres que es van donar als agents
5 setembre 2019 14:42h
Agents de la Policia Nacional, impedint l'accés de ciutadans que feien cua per a votar a l'Institut Ramon Llull, a Barcelona. Imatge d'arxiu.

BARCELONA. El jutjat d'instrucció número 7 de Barcelona ha citat a declarar com a investigats els huit comandaments policials responsables de l'operatiu de l'1-O en els 27 centres de votació de la capital catalana on hi va haver càrregues policials.

La decisió del jutge arriba després que l'Audiència de Barcelona demanara al febrer que s'aprofundira en la investigació per a esbrinar les ordres concretes que van ser emeses pels responsables de l'operatiu.

El jutge els ha citat entre el 9 i l'11 d'octubre. L'advocada d'Irídia Anaïs Franquesa ha assegurat que aquest és un "gran canvi", perquè fins ara n'havien estat citats quatre però "per actuacions concretes de centres concrets".

En una interlocutòria del mes de febrer, l'Audiència de Barcelona va determinar que calia esbrinar si les ordres als agents es van donar "de manera genèrica o bé des del mateix centre escolar o la seua rodalia a la vista de l'aglomeració de persones" als centres.

Per a l'Audiència, "la concreta investigació dels responsables de l'operatiu i de les consignes als agents permetrà a l'instructor ponderar si l'ús de la força o si les ordres donades es van ajustar o no a la situació allà plantejada". A més, considerava que així es podrà concloure si a aquests responsables se'ls pot imputar "les lesions ocasionades" a ciutadans que estaven als centres.

Arran d'aquesta interlocutòria, el jutge Francisco Miralles ha acordat la declaració com a investigats dels huit comandaments responsables de l'operatiu en els 27 centres que investiga en la causa.

L'Audiència de Barcelona creu que cal "aprofundir en la investigació" per a esbrinar les "ordres concretes que van ser emeses pels responsables de l'operatiu", i no tant per a saber "quin agent concret va causar una lesió concreta", ja que això suposa una tasca "segurament estèril".

Per a l'advocada d'Irídia Anaïs Franquesa, aquest és "un gran pas endavant en la depuració de responsabilitats", ja que declararan "els màxims responsables policials sobre el terreny per l'actuació en els 27 centres en què hi va haver violència policial".

next