La jutgessa rebutja ampliar el termini d'investigació sobre el cas de la visita del Papa

La magistrada considera que no hi ha "noves circumstàncies sobrevingudes" que justifiquen la pròrroga que demana la Fiscalia Anticorrupció
28 juny 2019 13:43h
La jutgessa d'instrucció número 5, que investiga les suposades irregularitats comeses en els preparatius per a la visita del papa a València al juliol del 2016, ha rebutjat ampliar el termini per a la instrucció d'aquesta causa, com havia demanat la Fiscalia Anticorrupció, perquè entén que no hi ha motius per a fer-ho. / EFE

VALÈNCIA. La jutgessa d'instrucció número 5, que investiga les suposades irregularitats comeses en els preparatius per a la visita del papa a València al juliol del 2016, ha rebutjat ampliar el termini per a la instrucció d'aquesta causa, com havia demanat la Fiscalia Anticorrupció, perquè entén que no hi ha motius per a fer-ho.

En una interlocutòria amb data de dimarts, la jutgessa respon a l'últim requeriment del fiscal Jesús Carrasco, en el qual sol·licitava, a més de la pròrroga de la instrucció, la pràctica de noves diligències, entre elles la citació en qualitat de testimoni de l'exconsellera i actual presidenta del PPCV, Isabel Bonig.

La magistrada Carmen Cifuentes exposa que la llei "permet la pròrroga del termini d'instrucció de les causes declarades complexes per un temps de fins a 18 mesos més, la qual cosa ha d'entendre's relacionada amb el manteniment de les raons que van justificar la prèvia declaració de complexitat o l'aparició de noves circumstàncies sobrevingudes".

No obstant això, afegeix que, en aquest cas, considera que no resulta procedent una nova pròrroga del termini d'instrucció, "atés que no s'han justificat les causes excepcionals que concorren per a l'adopció d'aquesta resolució". 

"Les presents diligències es van incoar per interlocutòria de data 8 de març del 2016 i des de llavors s'han practicat les diligències essencials per a poder continuar amb la tramitació de la causa, és a dir, la declaració d'investigats. És per això que, amb la finalitat de fitar els terminis d'instrucció, entenent que ha transcorregut un temps més que prudencial per a la instrucció de la present causa i sense perjudici que es practiquen les diligències ja admeses, no és procedent acordar la nova pròrroga sol·licitada pel Ministeri Fiscal", conclou la jutgessa.

A més de la declaració de Bonig –per a preguntar-li per la condonació de més de mig milió d'euros a la Fundació V Trobada Mundial de les Famílies, organitzadora de la visita del Papa a València el 2006–, la Fiscalia va reclamar la compareixença, en qualitat d'investigat, de l'exdirector general de l'empresa pública Vaersa Felipe Espinosa, del directiu d'aquesta mateixa empresa Enrique Simó i de l'exsecretària autonòmica María Ángeles Ureña, entre d'altres.

next