Diari La Veu del País Valencià
La justícia avala l’actuació de la Generalitat en l’erradicació dels arbres afectats per ‘Xylella fastidiosa’

ALACANT (EP). El jutjat contenciós administratiu número 3 d’Alacant ha desestimat un recurs presentat per l’Ajuntament del Castell de Guadalest contra la Generalitat per la declaració d’un segon brot de la plaga del bacteri Xylella fastidiosa, contra el qual la Direcció General d’Agricultura va adoptar mesures fitosanitàries urgents consistents en l’erradicació dels arbres afectats per a evitar la seua propagació.

En la sentència, facilitada pel Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià, el jutge assenyala que el control fitosanitari correspon “clarament” a la Generalitat, que té la capacitat “exclusiva” per a declarar i adoptar les mesures que “corresponen”.

Per això, sosté que “decauen” els arguments de l’Ajuntament sobre unes “preteses competències municipals en l’erradicació del brot” i subratlla: “No és possible utilitzar la interposició d’un recurs judicial per a pretendre la declaració d’unes competències que l’Ajuntament no té assumides com a pròpies”.

Així mateix, recorda que, com va apuntar la Generalitat, les decisions fitosanitàries responen a les “decisions provinents de la Unió Europea” per a evitar la propagació de la plaga, i assenyala que eixes decisions han de ser “complides” i “no poden aplicar-se de manera incompleta, selectiva o parcial”.

“La decisió de la Unió Europea és una mesura molt concreta que deixa molt poc de marge d’actuació”, continua el magistrat en la sentència, que insisteix que eixa decisió és “clarament obligatòria i vinculant”.

Així mateix, recalca que l’erradicació de Xylella fastidiosa a la península “no ofereix més opció que la d’arrancar els arbres malalts” i que “ni l’administració demandada ni els tribunals de l’ordre contenciós administratiu tenen la possibilitat de modificar o acordar la inaplicació d’una decisió comunitària”.

Per això, les resolucions adoptades suposaven en el termini de 15 dies l’obligació d’arrancar in situ “el material degradat infectat” d'”espècies hoste”, unes mesures que, segons el jutjat, permetien preveure “la falta de compliment voluntari” d’alguns propietaris i que, per això, se sol·licitara l’autorització per a entrar “en determinades finques rústiques”.

Així les coses, el jutge estima que l’actuació “desplegada” per la Generalitat “es troba plenament justificada” pel risc fitosanitari “evident”. El jutjat procedeix així a la desestimació íntegra del recurs per ser “conforme a dret l’actuació administrativa recorreguda”.

Comparteix

Icona de pantalla completa