El jutjat cita a declarar l'alcaldessa de la Vall d'Uixó per enderrocar la creu dels caiguts en compliment de la llei

La socialista Tania Baños està investigada arran d'una querella interposada per l'Associació d'Advocats Cristians després de retirar el símbol franquista el juny passat
5 juny 2019 12:22h
Ara fa un any, el 6 de juny, l'Ajuntament de la Vall d'Uixó va haver d'enderrocar la Creu dels Caiguts sota vigilància policial. Imatge d'arxiu.

CASTELLÓ DE LA PLANA. El jutjat d'instrucció número 1 de Nules (la Plana Baixa) ha citat a declarar com a investigada el pròxim 25 de juliol l'alcaldessa de la Vall d'Uixó, la socialista Tania Baños, per l'enderrocament de la creu de la plaça de la Pau de la localitat. Rebutja així el recurs presentat per Baños a la querella interposada per l'Associació d'Advocats Cristians "després de la destrucció del monument religiós", segons ha informat aquesta entitat en un comunicat.

El jutjat ha citat a declarar com a testimonis eixe mateix dia la regidora d'Urbanisme de l'Ajuntament de la Vall d'Uixó, una altra persona del mateix departament i un representant de l'empresa adjudicatària de l'enderrocament de la Creu.

La interlocutòria judicial apunta que en el present procediment no ha sigut practicada diligència de cap investigació, de manera que és prematur, com indica el Ministeri Fiscal,  acordar el seu arxivament. Per això, es desestima el recurs de reforma interposat i s'acorda la pràctica de diligències interessades pels querellants.

L'organització de juristes va presentar una querella contra l'alcaldessa de la Vall d'Uixó el 2018 pels presumptes delictes de prevaricació i incitació a la discriminació després que l'Ajuntament procedira a l'enderrocament del monument "sense esperar que es dirimiren els processos judicials oberts", segons Advocats Cristians.

Advocats Cristians sol·licita al jutge la reposició de la creu a la plaça de la Pau, així com l'abonament dels costs derivats del seu enderrocament i posterior reconstrucció als responsables d'aquest. Revela també que, des de l'Associació, sol·licitaran la inhabilitació de Baños per a càrrec públic.

La presidenta de l'Associació, Polonia Castellanos, ha celebrat la decisió judicial i ha confiat que "tots aquests atacs a símbols religiosos no queden impunes". Ha afegit que "no és la primera vegada que aquesta alcaldessa ataca els cristians; també durant el seu mandat ha eliminat carrers amb noms com 'La Sagrada Família' o 'Joan Pau II'". Castellanos ha insistit que "es tracta únicament de l'obsessió d'aquest equip de govern per eliminar tot símbol cristià".

next