El jutjat investigarà la transferència de 195.000 euros del PP de la Diputació d'Alacant a la caixa del partit

Compromís va denunciar que els populars suposadament usen de manera fraudulenta diners consignats per la Diputació per al funcionament de grups
15 octubre 2019 17:30h
Compromís creu que la xifra desviada estaria al voltant de mig milió d'euros. / EUROPA PRESS

ALACANT (EP/Redacció). El jutjat contenciós administratiu número 4 d'Alacant ha admés a tràmit la demanda de Compromís contra el PP de la Diputació per no justificar 195.000 euros que el grup va transferir al partit. Segons ha informat la formació en un comunicat, aquesta quantitat respondria a un "primer paquet" d'ingressos sense justificar, encara que la xifra total "estaria al voltant del mig milió d'euros".

Compromís ha anunciat que el jutjat ha acceptat a tràmit la seua demanda i ha sol·licitat documentació a la Diputació d'Alacant. Segons la coalició, el PP primer "va multiplicar per quatre" els seus ingressos de diners públics procedents de la Diputació d'Alacant el desembre del 2015 i després va fer un "ús contrari" al que marca la normativa de la institució (article 9 del reglament orgànic sobre dotació econòmica dels grups polítics de la corporació).

D'aquesta manera, "s'ha evitat presentar la documentació que acredita la destinació de la despesa i que  que han entregat la resta de grups". A més, sospiten que la quantitat "frega el mig milió d'euros" i per a aconseguir "aquest propòsit" acusen el PP d'haver "comptat amb la complicitat de tècnics de la Diputació que han usat diferent vara de mesurar en la fiscalització de comptes entre el PP i l'oposició".

La coalició ha destacat que la decisió de judicialitzar l'assumpte arriba "després de la negativa del PP, amb el suport dels vots de Ciutadans en l'anterior ple, de rebutjar el recurs de reposició que exigia per a validar els ingressos d'aquesta legislatura que el PP complira amb l'ordenança de l'ingressat fins a l'actualitat".

A més, han apuntat que la demanda arriba després que la comissió de fiscalització dels comptes, creada en l'anterior legislatura, haja "evitat aprovar, com especifica el seu dictamen de creació, cap informe de fiscalització dels ingressos als partits en quatre anys". Aquesta mesura, segons Compromís, té com a objectiu "evitar qualsevol acte administratiu que siga recurrible".

Justificants sense factura

Així mateix, des de Compromís han denunciat que, davant aquesta comissió, el PP "va evitar fa uns mesos" entregar factures "com   quehavien fet la resta de grups, en una votació que es va salvar amb el vot del trànsfuga Fernando Sepulcre i el vot de qualitat de l'aleshores president de la comissió i diputat de Transparència, Adrián Ballester".

"El PP només va entregar justificants de cinc línies on el seu secretari certificava sense aportar cap factura que els ingressos de diners públics al partit s'havien destinat a l'estipulat per la normativa de subvenció de partits de la institució", han indicat. A més, han precisat que la normativa "especifica" que l'ingrés de la subvenció a partits "ha de destinar-se a despeses vinculades al grup de la Diputació d'Alacant".

Quasi 200.000 euros entre el 2015 i el 2016

Compromís assegura que té identificat un primer paquet d'ingressos sense justificar corresponents als anys 2015 i 2016 de 195.167,15 euros de la institució al PP i estima que la xifra podria estar prop del mig milió d'euros, "encara que no s'ha informat de les quantitats exactes ingressades els anys 2017, 2018 i 2019".

"La majoria d'ingressos es produeixen a menys de 48 hores que finalitzen els exercicis comptables, en una clara maniobra d'ingrés al partit d'excedents que no ha gastat el grup del PP en la seua acció política de l'any, aspecte no permés per l'ordenança", han sostingut. "El fet és especialment significatiu perquè es dona el cas que existeix coincidència entre els interessos de representants polítics en tots dos costats de la línia institucional i de partit", han afirmat.

Sobre aquest tema, han parlat de "l'exemple clar" d'Eduardo Dolón, "qui ingressa al partit com a vicepresident primer de la Diputació i mesos després certifica que la despesa pertany a activitats vinculades al grup de la Diputació sense aportar les factures".

Fiscalització "partidista"

Finalment, han lamentat que aquesta manera de procedir "xoca frontalment" amb l'exigit a la resta de grups de la Diputació, "als quals sí que se'ls ha fiscalitzat fins a l'últim euro mitjançant factures".

Compromís ha qualificat de "partidistes" els informes de la Intervenció que reclamen "imperiosament" als grups que no estan en el govern i "els penalitzen" amb tota mena d'objeccions menors "per haver presentat la facturació completa". Compromís ha acusat el Partit Popular d'estar "darrere d'aquesta maniobra amb l'objectiu de fer desistir l'oposició d'exigir els seus comptes".

La coalició ha defensat acudir a la via judicial com a "via ràpida" per a exigir la justificació de l'ingressat "o, en defecte d'això, la seua devolució". No obstant això, ha advertit com a "evident" que si el secretari provincial del PP "ha mentit en les seues certificacions i ha comptat amb la complicitat de funcionaris de la Diputació, el cas podria derivar en responsabilitats majors".

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next