El jutjat obri judici oral contra López Jaraba per la compra de programes a José Luis Moreno per RTVV

L'exdirector de la radiotelevisió pública està processat per sobrecosts de vora 1,4 milions en la contractació d'una sèrie i un programa de la productora Alba Adriática
16 octubre 2019 16:44h
López Jaraba està processat des del juny passat per malversació o, si escau, administració deslleial per sobrecosts d'1.385.295 euros en la contractació d'una sèrie i un programa de la productora Alba Adriática. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA (Redacció, Agències). El jutjat de primera instància i instrucció número 6 de Paterna ha emés una interlocutòria d'obertura de judici oral contra l'exdirector general de l'ens públic RTVV, José López Jaraba. A més, es fixa una fiança de responsabilitat civil d'1.800.883 euros; s'assenyala com a òrgan competent per al coneixement i resolució de la causa l'Audiència Provincial de València, i s'adverteix que la interlocutòria no és recurrible.

Així ho avança en un comunicat CCOO PV, que va registrar el 9 de juny del 2014 davant la Fiscalia valenciana una denúncia. Aquesta va ser remesa a la Fiscalia Especial contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada i, des d'allà, al jutjat de primera instància i instrucció número 6 de Paterna perquè s'acumulara a les diligències prèvies 422/14. L'escrit de personació com a acusació particular va ser rebutjat, així que es va interposar una querella per a actuar com a acusació popular.

Ja com a acusació popular, aquest 10 de setembre CCOO va demanar l'obertura de judici oral contra López Jaraba per un delicte de malversació de cabals públics i un delicte de prevaricació administrativa com a delictes continuats, i va sol·licitar una pena de 7 anys de presó i 18 d'inhabilitació absoluta, una multa de 20 mesos –a raó de 50 euros diaris– i la condemna al pagament de les costes del procés. 

"Després d'un periple de més de cinc anys –indica CCOO–, amb la interlocutòria es reconeixen els indicis d'una nefasta gestió per part de López Jaraba, que com moltes altres variables va desembocar en el tancament de l'extinta RTVV, amb la pèrdua de treball directe a Canal 9 i indirecte a tot el sector audiovisual valencià".

Contractació amb l'empresa de José Luis Moreno

López Jaraba està processat des del juny passat per malversació o, si escau, administració deslleial per sobrecosts d'1.385.295 euros en la contractació d'una sèrie i un programa de la productora Alba Adriática l'administrador únic de la qual era l'empresari José Luis Moreno. Segons indica Europa Press, aquest judici oral s'obri per les presumptes irregularitats en la contractació d'aquests continguts. A banda de CCOO PV, també van demanar l'obertura de judici oral les acusacions exercides per CGT-PV i l'Advocacia de la Generalitat. La Fiscalia, per contra, havia sol·licitat el sobreseïment provisional de la causa en considerar que no estava "degudament acreditada la perpetració del delicte".

CGT-PV sol·licita per a López Jaraba una pena de 8 anys de presó, inhabilitació durant 20 anys i 1.385.295 euros per malversació, prevaricació i frau a l'administració; pel que fa a l'Advocacia de la Generalitat Valenciana, exigeix 7 anys de presó, 17 anys i mig d'inhabilitació absoluta i una responsabilitat civil d'1,38 milions.

Ara, en aquesta resolució, el jutge assenyala que després d'haver-se sol·licitat l'obertura de judici per les acusacions particular i popular, s'acorda l'obertura i es dona nou trasllat al Ministeri Fiscal perquè formule escrit de qualificació, llevat que renuncie a fer-ho. Així mateix, fa saber als representants legals de López Jaraba que han de formular en el termini de deu dies un escrit de conformitat o disconformitat amb l'acusació formulada i, si no ho fan en eixe termini, el procediment seguirà el seu curs. 

El titular del jutjat fixa una fiança de responsabilitat civil d'1,8 milions d'euros a càrrec de l'acusat, a la vista dels escrits d'acusació. En cas que no es verifique eixa quantia, l'instructor ordena l'embargament de béns de la seua propietat en quantitat suficient per a cobrir eixa suma o acreditar en forma legal la insolvència. 

Compromís: "Hem aconseguit que un dels responsables del saqueig d'RTVV sega a la banqueta dels acusats"

El síndic de Compromís a les Corts, Fran Ferri, ha mostrat la satisfacció de la seua formació perquè "finalment" la justícia haja obert judici oral contra López Jaraba "per la seua gestió en RTVV". Segons explica Ferri, "ha sigut un recorregut molt llarg des que Compromís vam denunciar davant la justícia l'any 2014 els responsables del forat econòmic que va provocar la nefasta gestió dels governs del PP en la nostra radiotelevisió pública".

"Cinc anys després hem aconseguit que un dels responsables del saqueig d'RTVV sega a la banqueta dels acusats per a respondre pel balafiament i desviament dels fons de l'ens", ha celebrat el síndic. I ha afegit: "Confiem que amb aquest juí, a banda de delimitar-se les responsabilitats de l'acusat, aconseguim que els diners furtats tornen a les arques públiques, objectiu principal de totes les nostres denúncies per corrupció".

L'equip jurídic que porta el cas en representació de Compromís està a l'espera que la Fiscalia presente escrit de conclusions, així com de l'escrit de defensa per part de López Jaraba. 

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next