'La banda', la pel·lícula dedicada al fenomen bandístic valencià, s'estrena en Cinema Jove  

El festival projecta el primer llargmetratge de Roberto Bueso al Teatre Principal de València
8 maig 2019 14:00h
El film aborda les dificultats que viuen els joves quan retornen al seu poble després d'haver emigrat a l'estranger. / CINEMA JOVE 

VALÈNCIA. Hi ha una raó perquè el 50% dels músics de l'Estat siguen valencians i és el llegat cultural de les bandes simfòniques. Aquesta realitat, tan desconeguda a la resta de l'estat espanyol, ha sigut retratada pel director Roberto Bueso en la seua primera pel·lícula: La banda.

La comèdia dramàtica s'estrenarà el 21 de juny, a les 22.30 hores, al Teatre Principal, en el context de la 34a edició del Festival Internacional de Cinema de València-Cinema Jove, de l'Institut Valencià de Cultura (IVC).

"La pel·lícula explora la vida en una localitat que podria ser qualsevol de les de la Comunitat Valenciana. Els qui ens hem criat en un poble reconeixem elements comuns com la societat musical, el casino com a zona lúdica i de trobades, els malnoms familiars i les reunions entorn d'un dinar dominical, ja siga una paella o una torrà. Estic convençut que el film connectarà amb la part més emotiva dels qui han tingut aquesta joventut en un poble", ha valorat el director de Cinema Jove, Carlos Madrid.

La banda deu el seu nom a dues accepcions diferents però en el fons molt emparentades. D'una banda, la colla d'amics i, d'una altra, una entitat tan típicament valenciana com la banda musical.

Com ha destacat Roberto Bueso, "en cada poble de la Comunitat hi ha almenys una banda, en la qual els xiquets ingressen molt prompte per a recollir així el testimoni de son pare, que al seu torn el va recollir de l'avi. Volia que aquesta realitat única i meravellosa suposara el teló de fons de la meua història. Una realitat concreta, ancorada en una tradició autòctona, des de la qual enlairar-se i tractar d'arribar a una certa universalitat en el relat".

Roberto Bueso signa el guió de la pel·lícula, protagonitzada per Gonzalo Fernández i Charlotte Vega, que els espectadors coneixen per participar en La llibreria, d'Isabel Coixet (2017), i El club de los incomprendidos, de Carlos Sedes i Carles Vila (2014), juntament amb els novells Pepo Llopis, Xavi Giner i Hugo Rubert. El repartiment es completa amb Imma Sancho (Todos lo saben), Enric Benavent (El hombre de las mil caras), Carlo Blanco i María Zamora, presentadora de la passada i la pròxima gala de Cinema Jove.

"Amb la projecció d'aquesta òpera prima es tanca un cercle que va arrancar en la gala de clausura de l'última edició de Cinema Jove, durant la qual el productor Fernando Bovaira va aprofitar l'acceptació del Premi Lluna de València atorgat pel festival per a mostrar en exclusiva el tràiler de la seua pròxima pel·lícula, La banda", ha detallat Madrid.

La banda

Rodada a València i Londres, La banda suposa el debut en el llargmetratge de Roberto Bueso, que amb el seu primer curtmetratge, La noche de las ponchongas, va participar en nombrosos festivals internacionals i va ser premiat, entre d'altres, en el festival de curtmetratges Versión Española, on va rebre el premi de final de carrera de la Escuela de Cinematografia y del Audiovisual de Madrid (ECAM).

"La banda és una història d'iniciació, un viatge de retorn que es converteix també en un viatge interior cap a la maduresa. El seu protagonista descobrirà que per a perseguir els seus somnis ha d'aprendre a acomiadar-se de les coses que estima", ha resumit Roberto Bueso.

En opinió de Carlos Madrid, la pel·lícula plasma "el sentiment d'arrelament i de desarrelament dels joves que han d'eixir a l'estranger a la recerca d'una oportunitat laboral i el difícil encaix en tornar al punt de partida".

La cinta està produïda per Misent Producciones i MOD, amb la participació de RTVE, Movistar+ i À Punt Media i amb el suport de l'IVC i l'ICAA, i distribuïda per Súper 8 Distribución.

next