La campanya electoral desllueix la commemoració del 25 d'Abril

L'acte del Dia de les Corts se celebra en una sala a mitja entrada, davant la presència de mig Consell i amb escassa representació de la societat civil valenciana
25 abril 2019 19:09h
L'acte institucional del 25 d'abril del 2019 ha estat marcat per les absències motivades pels actes de campanya. / INMA CABALLER / CORTS VALENCIANES

VALÈNCIA. La commemoració del 25 d'Abril ha sigut enguany la més deslluïda de les que es recorden. L'acte del també conegut com a Dia de les Corts Valencianes, al Palau dels Borja, va demostrar que la campanya electoral ho condiciona tot. També les efemèrides i la commemoració d'un dia molt significatiu per al poble valencià, que aprofita el 25 d'Abril i la pèrdua dels Furs en la Batalla d'Almansa per a reivindicar el seu autogovern.

A diferència d'anys anteriors, la sala de l'Andana del Palau de les Corts s'ha quedat a mitja entrada. Res de gent dempeus, com va passar fa un any, i amb treballadors del parlament i dels diferents partits ocupants molts seients que s'han quedat per ocupar. L'absència de representants de la societat civil valenciana ha sigut notable. Ni líders empresarials, ni sindicals ni de molts moviments ciutadans que sí que van acudir en edicions anteriors.

També molt cridanera ha sigut l'absència de mig Consell. Només la consellera d'Agricultura i Medi Ambient, Elena Cebrián, hi ha anat en representació dels membres del govern a proposta de Compromís. La vicepresidenta, Mónica Oltra; el conseller d'Educació, Vicent Marzà; el titular d'Economia, Rafa Climent, i el conseller de Transparència, Manuel Alcaraz, no han estat presents en la commemoració del 25 d'Abril per compromisos de campanya electoral. Pel que fa al PSPV, només la titular de Sanitat, Ana Barceló, no ha acudit a l'acte. En el Dia de les Corts, sí que han acompanyat el president de les Corts, Enric Morera, de Compromís, el cap del Consell, Ximo Puig; el conseller d'Hisenda, Vicent Soler; la de Justícia, Gabriela Bravo, i la d'Infraestructures, María José Salvador.

Pel que fa als síndics parlamentaris, només la portaveu del PPCV, Isabel Bonig, no ha ocupat el seu seient. A prop de Manolo Mata, del PSPV; de Fran Ferri, Compromís; de Mari Carmen Sánchez, de Ciutadans, i d'Antonio Estañ, de Podem, s'asseia el candidat de la formació taronja a la Presidència de la Generalitat, Toni Cantó, escortat en tot moment pel seu company al Congrés Vicente Ten.

Discurs de comiat de Morera

Davant una sala prou desangelada on les eleccions del pròxim diumenge han copat les converses dels assistents, el president de les Corts, Enric Morera, ha defensat que "el control i la transparència en l'ús dels diners públics és i ha de ser una prioritat per a totes les institucions públiques" i ha destacat la labor que desenvolupa en aquest sentit la Sindicatura de Comptes, premiada enguany amb l'Alta Distinció Francesc de Vinatea. La Mesa de les Corts va decidir concedir-li a aquesta institució estatutària el guardó amb motiu del 600 aniversari de la fundació del Mestre Racional, predecessor de la Sindicatura.

Ni el president de les Corts ni el president de la Generalitat, preguntats després de l'acte institucional per les absències dels membres del Consell han donat importància a aquesta situació, que han atribuït al context electoral.

 

Morera ha assegurat que aquest 25 d'Abril és "una miqueta atípic" perquè en tres dies hi haurà eleccions que renovaran les Corts, el Congrés i el Senat, i ha destacat d'aquesta legislatura "la pluralitat", que s'ha traduït "en moltes hores de treball, debats i discussions, però també de consens i concòrdia".

Després de ressaltar el treball fet en aquests quatre anys i els acords aconseguits, Morera ha demanat que en la pròxima legislatura es continue treballant des de la paraula, el bon parlamentarisme i el consens en favor de l'autogovern i els drets dels més desfavorits.

Morera, amb un to de comiat, ha demanat disculpes si en algun moment no ha estat a l'altura o no ha encertat en les seues decisions i ha reconegut que ha sigut un honor i un orgull estar al capdavant d'una institució oberta, que ha escoltat i ha interactuat amb tots els representants de la societat valenciana per a elaborar lleis modernes.

Per part seua, el síndic de Comptes, Vicent Cucarella, ha destacat l'important paper que exerceix aquesta institució independent, encarregada del control extern econòmic i pressupostari de l'activitat financera del sector públic valencià, malgrat ser "poc coneguda socialment".

Cucarella ha assegurat que els seus informes són útils per a millorar el funcionament del sector públic valencià i ha avançat que en els pròxims anys l'interés de la Sindicatura se centrarà en quatre àmbits, entre ells el compliment de la legalitat, la transparència i la lluita contra la corrupció.

També ho estarà en els problemes derivats de la discriminació financera dels valencians, la lluita per a atenuar el canvi climàtic i el procés de digitalització i administració electrònica.

Cucarella ha demanat als valencians que mostren la seua satisfacció per "l'enorme treball rigorós, imparcial i independent d'una Sindicatura de Comptes que cada vegada és i haurà de ser més útil per al sector públic valencià".

Després de l'acte, el president de la Generalitat ha destacat els avanços aconseguits des de la recuperació de l'autogovern per part dels valencians en les eleccions democràtiques del 1983 i ha defensat que el procés autonòmic "ha sigut un èxit malgrat tots els problemes i insuficiències".

Puig ha assenyalat que aquesta última legislatura ha sigut "veritablement positiva quant a la producció legislativa i l'actuació de fiscalització per part de l'oposició", qüestions que, al seu parer, "maduren la democràcia" i la fan "de major qualitat".

"Ara que algunes formacions polítiques parlen de trencar l'estat autonòmic i tornar al centralisme, crec que no podem admetre una nova batalla d'Almansa perduda. No perdrem ja cap batalla d'Almansa més", ha advertit Puig.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next