La candidatura d'ERPV, encapçalada per Agulló, es presenta disposada a aglutinar el valencianisme republicà

Josep Barberà destaca que Ara Repúbliques és qui "millor" representa "el sobiranisme, l'antifeixisme i l'antirepressió" al País Valencià
24 març 2019 10:37h
Joan Tardà alerta que el feixisme "és un fantasma que recorre Europa". / ERPV

VALÈNCIA. Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV) va donar aquest dissabte el tret d'eixida a la precampanya de cara als comicis electorals. Els republicans van celebrar l'acte de presentació de la candidatura Ara Repúbliques, coalició amb la qual concorre a les eleccions europees del 26 de maig, al saló d'actes del Fòrum Nord de Fira València, on van assistir prop de 350 persones.

L'acte "contundent", segons l'ha qualificat l'organització en un comunicat, per a presentar la coalició Ara Repúbliques va arrancar amb una gran ovació. El primer a prendre la paraula va ser el representant del Jovent Republicà i president d'Esquerra Republicana a Castelló de la Plana Marc Casanova, qui va denunciar la "regressió" d'Europa en matèria de drets. "De nosaltres depèn que la Unió Europea no siga només una unió d'estats presa dels interessos de les elits", va alertar Casanova, que va donar pas a Helle Kettner, jove danesa resident a Tarragona i candidata independent per Esquerra Republicana a la candidatura.

Kettner va parlar del seu país d'origen, Dinamarca, un país "amb una democràcia de debò, una democràcia real que no empresona ningú per les seues idees polítiques". Per la seua banda, la representant d'EH Bildu, Diana Urrea, va emocionar els assistents en fer veure com les idees sobiranistes van més enllà del lloc d'origen. De fet, Urrea és colombiana, amb orígens armenis i abertzale que lluita per la sobirania d'Euskal Herria.

Urrea va presentar Guillem Agulló, cap de llista pel País Valencià, a qui va qualificar com a "símbol de la lluita antifeixista per al País Valencià i per a la resta de pobles". Agulló, "visiblement emocionat", apunta ERPV, va contar com el president d'ERPV Josep Barberà li va proposar encapçalar la candidatura valenciana a Ara Repúbliques. "Barberà em va preguntar què podria fer jo pel País Valencià i jo li vaig dir 'el que tu vulgues' i va ser quan em va demanar d'encapçalar la candidatura, i li vaig dir que sí de seguida", va contar Agulló, qui va fer que el públic trencara amb aplaudiments quan va demanar la llibertat de cada pres polític del procés català i d'Altsasu. "L'Oriol hauria d'estar aquí, perquè té tots els seus drets polítics intactes. Hui fa 365 dies que van empresonar el Raül per fer política. I aquells que ho van fer ho van fer perquè es van negar a fer política". Agulló va reivindicar la germanor "davant la repressió dels diferents pobles: el valencià, el català, el basc i tots aquells que pateixen la repressió de l'Estat". 

Diana Riba va prendre el testimoni de la paraula i va recordar "la jornada infame i trista per als Països Catalans de l'onze d'abril del 1993 –dia de l'assassinat de Guillem Agulló– així com les dates dels empresonaments i les partides a l'exili. Hui fa un any el meu company Raül Romeva tornava a entrar a la presó i Marta Rovira s'exiliava a Ginebra". Riba va recordar que són "gent plena de dignitat, gent que milita".

Joan Tardà va concloure els parlaments defensant una vegada més els ideals republicans: "I, recordeu, ningú és més que ningú", va dir Tardà, qui va remarcar que "un fantasma recorre Europa i no és pas el que va espantar el Tsar i el Papa. És el feixisme, el totalitarisme" i va instar el públic a "plantar cara i fugir de tebieses i autoenganys". "Estúpidament havíem cregut que els nostres pares i avis havien soterrat, set metres sota terra, a Nuremberg, el totalitarisme. Ara descobrim que la bèstia dormia, no era morta".

El president d'ERPV, Josep Barberà, per la seua part, va reivindicar l'acte qualificant-lo d’un "èxit rotund". "El sobiranisme, l'antifeixisme i l'antirepressió són ben vius al País Valencià i Ara Repúbliques és la candidatura que millor ho representa. La llibertat, la dignitat i el republicanisme formen part indestriable de l'ADN del País Valencià i cada cop hi ha més gent que veu Esquerra Republicana del País Valencià com la força que, sense complexos i amb determinació, millor pot defensar aquests valors. El nostre país no té al davant una dicotomia dreta o Botànic; té al davant la tria entre continuisme i sucursalisme o un valencianisme republicà que sacsege realment els fonaments d'un estat espanyol que ens castiga i maltracta per la senzilla raó de ser valencians", va afirmar Barberà.

L'acte va comptar amb l'actuació dels Ovidi 4, que van conduir el públic entre el riure i la llàgrima amb l'espectacle Cuidem-nos i que va finalitzar amb el públic dempeus aplaudint al crit de "Llibertat presos polítics!".

next