Diari La Veu del País Valencià
La Ciutat de les Arts celebra el 50é aniversari de l’arribada a la lluna amb un testimoni directe i imatges inèdites

La Ciutat de les Arts i les Ciències se suma aquesta setmana a la celebració del 50é aniversari de l’arribada de l’Apol·lo 11 a la Lluna destacant continguts relacionats amb el nostre satèl·lit natural. Així, l’Auditori Santiago Grisolía acollirà la conferència ‘El primer home en la lluna: anecdotari d’un participant espanyol’, impartida per l’enginyer José Manuel Grandela el dimarts 16 de juliol, a partir de les 19.30 hores, a l’Auditori Santiago Grisolía del Museu de les Ciències. L’accés és lliure prèvia inscripció.

José Manuel Grandela va participar fa 50 anys en el programa Apol·lo des de l’estació que la NASA va instal·lar en Fresnedillas de l’Oliva. Amb tan sols 23 anys va ser testimoni directe de la històrica frase “Houston, ací base tranquil·litat. L’àguila ha aterrat”, que va pronunciar Neil Armstrong quan l’Apollo 11 va xafar la Lluna, i és un dels divulgadors de referència en exploració espacial.

Escenaris lunars

Al carrer menor del Museu, de lliure accés, hi ha una instal·lació audiovisual que recrea una televisió dels anys 60 en qual es projecten imatges de l’arribada de la missió Apol·lo 11 a la Lluna el 20 de juliol de 1969. El públic pot situar-se dins per a ser fotografiat des de l’exterior i simular que està en la televisió juntament amb els astronautes.

També en l’exposició ‘Gravetat Zero’, en la zona exterior, hi ha un escenari de la superfície de la Lluna i l’arribada de les primeres missions tripulades.

Viatge a la Lluna

L’Hemisfèric també s’ha sumat aquest estiu a la celebració del 50é aniversari de l’arribada a la Lluna amb la pel·lícula IMAX ‘Apollo 11. Primers passos, que inclou imatges originals mai vistes de la històrica missió espacial duta a terme al juliol de 1969. La projecció combina material conegut amb imatges oposades en un magatzem dels Arxius Nacionals i que han sigut digitalitzades per primera vegada.

També el planetari en directe ‘Les Nocturnes d’estiu’, que se celebra el dissabte 20 de juliol a les 22.00 hores, tindrà una referència especial en coincidir amb l’efemèride. Encara que el nostre satèl·lit no és protagonista directe d’aquest planetari, en ‘Les Nocturnes’ el públic coneix algunes de la llunes de Saturn

Tocar la Lluna al Jardí d’Astronomia

Al Jardí d’Astronomia, situat en l’Umbracle, hi ha dos mòduls interactius, ‘Rellotge de Lluna’ i ‘Lluna’, maqueta de la Lluna on es poden veure i tocar els accidents topogràfics del satèl·lit. ‘Rellotge de Lluna’ mostra com podem usar la Lluna per a saber l’hora, ja que de vegades és visible durant el dia: quan està pròxima a la fase de lluna nova ix al matí i es posa al final del dia, mentre que quan està prop de la fase de lluna plena, ix al lliga

Comparteix

Icona de pantalla completa