La Conselleria de Sanitat estudia cinc possibles casos de listeriosi

Ana Barceló assegura que la Generalitat ha certificat que "no ha arribat a la Comunitat Valenciana el producte que s'ha consumit a Andalusia" i que és l'origen del brot infecciós
26 agost 2019 16:57h
Cinc casos registrats en centres de salut valencians estan sent estudiats pel Centre Nacional de Microbiologia. 

VALÈNCIA. La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública està "pendent" dels resultats de les anàlisis que es van realitzar a cinc persones que presentaven alguns dels símptomes del bacteri Listeria monocytogenes per consum de carn de la marca La Mechá.

Segons ha explicat la consellera Ana Barceló abans de la reunió convocada per la ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo, al País Valencià hi ha hagut dotze persones que han acudit a centres de salut per a alertar que podien haver consumit carn entatxonada, ja que havien visitat Andalusia en els últims dies. Aquest brot infecciós s'ha cobrat la vida ja de dues persones a Andalusia, una dona de 90 anys a Sevilla i un home de 72 anys ingressat també en un hospital sevillà.

Barceló ha explicat que dels dotze casos, cinc han donat negatiu, dos no van necessitar analítica, ja que els símptomes van remetre, i dels cinc restants s'està "pendent" a l'espera dels resultats. "Hem analitzat que no ha arribat a la Comunitat Valenciana el producte que s'ha consumit a Andalusia", ha assenyalat la consellera.

Preguntada sobre si la convocatòria del Ministeri de Sanitat ha arribat massa tard, Barceló ha respost que la reunió "s'ha fet quan ho va considerar el Ministeri" i que això ha sigut quan s'ha disposat "de més dades i de més anàlisi", per la qual cosa és "ara" quan ha sigut "oportú".

En aquestes hores, Carcedo manté una reunió amb els consellers de totes les comunitats autònomes per a intercanviar informació sobre el brot de listeriosi originat a la fàbrica de l'empresa Magrudis, situada a Sevilla, on es va elaborar carn que ha donat positiu al bacteri Listeria monocytogenes.

Quasi 200 casos confirmats

Segons la informació del Ministeri de Sanitat remesa per la Junta d'Andalusia hi ha 193 casos relacionats amb el brot. Fins a aquest dilluns, la majoria dels casos confirmats s'han registrat a la demarcació de Sevilla (158), però s'han trobat en quasi tota la resta de demarcacions andaluses: Cadis (10), Granada (4), Huelva (17) i Màlaga (4).

Segons la informació epidemiològica de les 107 mostres rebudes en el Centre Nacional de Microbiologia (CNM) dels casos detectats a Andalusia, el 59% són dones, 14 d'elles en estat de gestació. La mitjana d'edat és de 46 anys, el 52% està entre els 35 i els 65 anys, i un 19% correspon a majors de 65 anys. D'aquests pacients dels quals s'ha rebut mostres en el CNM, 12 (11%) van presentar meningitis, el 75% eren homes i el 42% tenien més de 65 anys.

Altres territoris estan investigant casos associats a aquest brot. Aquests casos poden variar entre els diferents informes a mesura que es depuren possibles casos duplicats que es notifiquen en més d'una comunitat. En la resta d'autonomies s'han registrat 2 casos confirmats per laboratori (1 a Aragó i 1 Extremadura), 22 casos probables (6 a Aragó, 6 a Astúries, 9 a Castella-la Manxa i 1 Castella i Lleó), i 64 casos sospitosos i/o en investigació (9 a Castella-la Manxa, 16 a Castella i Lleó, 1 a Castella i Lleó, 21 a Extremadura, 10 a Madrid, 2 a Melilla i 5 al País Valencià). Els casos notificats per Catalunya han sigut negatius.

next