La defensa de Zaplana demana anul·lar la investigació del cas Erial per infracció de drets fonamentals

L'advocat de l'expresident argumenta un defecte processal per a rebutjar l'obertura de diligència de la causa
7 març 2019 18:53h
La defensa de Zaplana diu que la Guàrdia Civil va investigar l'expresident durant més de cinc mesos arran de la trobada d'un document que estava en possessió de Marcos Benavent sense que el jutge ho decidira. / FRANCISCO MATÍNEZ-EUROPA PRESS

VALÈNCIA. La defensa de l'expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana ha presentat un recurs a la interlocutòria d'obertura de diligències prèvies del cas Erial, en el qual al·lega infracció de drets fonamentals perquè sosté que la Guàrdia Civil va investigar durant cinc mesos i mig arran de la troballa de la documentació coneguda com a "full de ruta", sorgida dins de la causa d'Imelsa i del 'ionqui dels diners', sense que el jutge d'aquest últim procés acordara aquesta ampliació de les perquisicions.

L'advocat de l'expresident valencià va presentar el recurs després de l'alçament del secret de sumari de la causa, en la qual està investigat Zaplana i on figura un informe de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil que xifra en 10.521.351,28 euros el total dels presumptes suborns rebuts per les adjudicacions suposadament "falsejades" del Pla Eòlic Valencià i de les ITV, que van recaure en societats familiars dels Cotino.

En el recurs, la defensa del també exministre es refereix als papers "full de ruta" que van acabar a poder de l'exgerente d'Imelsa i autodenominat 'ionqui dels diners', Marcos Benavent, i que la Guàrdia Civil va trobar en un despatx d'advocats durant els registres per aquest últim cas, que investiga el Jutjat d'Instrucció número 18 de València.

Segons han apuntat fonts coneixedores del recurs a Europa Press, després de recaptar aquesta documentació, la Guàrdia Civil va procedir a investigar aquests fets durant més de cinc mesos sense que el Jutjat d'Instrucció número 18 decidira formalment ampliar la investigació pels fets reflectits en aquests documents, i dels quals finalment es va fer càrrec el Jutjat d'Instrucció número 8.

La defensa de l'expresident de la Generalitat es basa en aquest suposat defecte processal per a demanar la nul·litat de la interlocutòria d'obertura de diligències de la causa per una presumpta infracció de drets fonamentals.

Dubtes en la datació

A més, des de l'entorn de l'expresident denuncien que alguns dels papers que hauria trobat l'imam sirià en un sobre al costat d'una caixa forta en un habitatge que amb anterioritat havia sigut de Zaplana, que van acabar en poder de Benavent i que haurien sigut l'origen de la investigació de l'operació Erial, estan datats temps després que l'exministre haguera venut l'immoble.

En concret, es refereixen a dos documents, un article d'un diari econòmic la data d'impressió del qual era el 3 de novembre del 2009 i un escrit amb un balanç econòmic dipositat de l'any 2006 que teòricament hauria sigut aprovat en l'exercici del 2007, mentre que Zaplana va vendre aquest pis el 18 de desembre del 2006.

Zaplana i els seus dos presumptes testaferros –Joaquín Barceló, exdirectiu de Terra Mítica i ex alt càrrec en l'època de Zaplana, i Francisco Grau, exsecretari del consell d'administració de la CAM– van quedar en llibertat el passat 7 de febrer després que la magistrada bloquejara 6.330.000 euros que considera que tenien en dos comptes a Suïssa, fet que per a la instructora "minimitza" el risc de fugida.

next