La detecció de larves de musclo zebra posa en alerta la Confederació Hidrogràfica del Xúquer

El Consorci del Millars corrobora l'aparició d'exemplars de l'espècie invasora a la presa de l'assut d'Almassora i al pantà de Santa Quitèria
14 febrer 2019 11:26h
La Unió Internacional per a la Conservació de la Natura ha inclòs el musclo zebra entre les 100 espècies exòtiques més nocives del món. / CONSORCI RIU MILLARS

VALÈNCIA. La Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ, per les seues sigles en castellà) ha detectat larves de musclo zebra (Dreissena polymorpha) en els embassaments de la demarcació i ha decidit instal·lar 61 cartells informatius en 27 embassaments per a divulgar el problema mediambiental i socioeconòmic que genera la invasió d'aquesta espècie exòtica invasora.

Els cartells s'estan instal·lant tant en els embassaments afectats per la presència del musclo zebra com en aquells on encara no s'ha detectat, explica la CHJ en un comunicat.

Aquesta campanya va adreçada especialment als usuaris d'embarcacions de caràcter recreatiu dels embassaments, incloent-hi els pescadors que exerceixen la seua activitat. Tots ells, recorda l'organisme, han de complir amb la normativa de navegació, que ha anat estant modificada per la CHJ per a tractar de pal·liar la invasió d'aquesta espècie, sempre en coordinació amb les comunitats autònomes, encarregades de gestionar la pesca en aigües continentals.

Aquest bivalve va arribar a aigües de la demarcació per primera vegada l'any 2004 i va ser detectat a l'embassament del Sitjar (Onda, la Plana Baixa). En l'actualitat es troba present als embassaments d'Arenós i Sitjar de la conca del riu Millars; Loriguilla, al Túria; Alarcón, Cortes, El Naranjero, Forata, Molinar, Tous i Escalona, a les conques del Magre-Xúquer; a l'embassament de Tibi, al Vinalopó, i a l'embassament d'Amadòrio, al riu Amadòrio. En la majoria es troba encara en forma larvària.

De fet, el Consorci Gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Millars, format pels ajuntaments de Borriana, Almassora, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana, ja ha corroborat l'aparició d'exemplars de musclo zebra enfront de la presa de l'assut comunitari d'Almassora i el pantà de Santa Quitèria. No és la primera vegada que apareix, perquè fa vora 7 anys es van trobar exemplars en les parets de l'embassament de Santa Quitèria després d'una baixada pronunciada de la seua capacitat.

La Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) ha inclòs el musclo zebra entre les 100 espècies exòtiques més nocives del món. L'any 2001 va aparéixer per primera vegada a l'estat espanyol, concretament a les terres de l'Ebre. Els bivalves exòtics han saltat de l'Ebre al riu Millars mitjançant la pesca esportiva o el trasllat d'embarcacions lleugeres esportives.

Aquesta espècie invasora ocasiona "un gran impacte" des del punt de vista ecològic i també des del punt de vista de les infraestructures hidràuliques el seu perjudici és "enorme", ja que s'incrusten en canonades, bombes, filtres, reixes i altres elements que formen part d'aquesta enginyeria.

next