La digitalització i la internacionalització marquen tendència en la sabata valenciana

La caiguda del comerç minorista i la transformació del sector a causa de la venda per Internet obliguen el calçat a reinventar-se per a continuar sent competitiu 
19 setembre 2019 06:00h
El president de la Generalitat va visitar els empresaris del calçat presents a la fira de Milà. / GVA

Enviada especial a MILÀ. El comerç tradicional està immers en un procés de canvi. La consolidació de la venda per Internet està generant un retrocés del comerç minorista que està alterant el panorama comercial tal com l'enteníem fins ara. Això està tenint conseqüències en tots els sectors industrials, però sobretot en el del calçat valencià el client principal del qual és el comerç minorista.

De fet, la pèrdua de clients minoristes és una de les grans preocupacions del sector. Els empresaris en "totes les fires s'assabenten de clients que han sigut fidels a les seues marques i han tancat la botiga", va explicar dimecres Marian Cano, presidenta executiva de l'Associació Valenciana d'Empresaris del calcer valencià, a la fira sectorial celebrada a Milà aquesta setmana. "Però s'estan obrint altres vies", va explicar, perquè el sector "sap" que no pot "viure d'esquena a la transformació digital, al comerç en línia i a les noves tendències de compra". I en això estan treballant.

En aquest sentit, el responsable de Comerç Internacional de Pikolinos –una de les principals empreses de calçat valencià–, Joaquin Busquier, va recordar que moltes empreses menudes s'enfronten a dificultats i estan deixant el mercat a grups emergents que entren amb més força. "El desenvolupament del món en línia està fent que canvie el patró i la manera de comportar-se del consumidor. Tot això, lògicament, té el seu impacte en els comportaments i les estructures comercials dels diferents mercats", va explicar.

Aquesta idea la sosté també Cano, que assegura que estan guanyant presència les concentracions d'empreses, de cadenes i de franquícies. També tenen cada vegada més presència actors que naixen digitals i després obrint punts de venda físics. Per això, des de la Federació d'Indústries del Calçat d'Espanya consideren que no és tan important el nombre de visitants de la fira com la seua capacitat de compra. El seu president, José Monzonis, va explicar que aquesta edició de la MICAM ha constatat que "a causa de la transformació del comerç minorista, cada vegada acudeixen menys a la fira, però venen d'altres amb més capacitat de compra".

Així, els empresaris sabaters valencians han aprofitat la fira milanesa per a trobar nous clients, especialment internacionals, i compensar la caiguda dels seu principal nínxol de mercat. Les dades fins al moment són positives, ja que, des de principi d'any, els empresaris sabaters valencians ja han exportat per valor de 663 milions d'euros. A més, les expectatives per al que queda d'any són més positives del que eren abans de la fira.

"Capacitat camaleònica d'adaptació"

El responsable de Pikolinos apel·la a la "capacitat camaleònica" del sector per a adaptar-se als canvis, i comparteix l'opinió del president de la Generalitat, Ximo Puig, i de l'alcalde d'Elx, Carlos González, que la digitalització i la internacionalització del sector són clau per a la supervivència i la consolidació de la indústria sabatera valenciana.

En aquest sentit, el president va fer constar el seu coneixement sobre la situació del sector, que es troba en una situació de dinamisme "i fortalesa d'esperit" tot i les "circumstàncies que han viscut". Per això, apel·la al disseny i a la creativitat com a motor d'impuls per a millorar la productivitat. "Fa uns anys semblava que la decadència era irreversible, però s'està avançant. Les expectatives dels empresaris s'han complit en aquesta fira", va celebrar el president.

Així, Puig va fer una crida a la unitat entre el sector i el govern valencià per a treballar junts en matèries "d'internacionalització, la millora del cicle de la innovació i l'aposta per la millora de la productivitat, que només són possibles a través de la tecnologia i la formació".

De la part de la Generalitat, el president va recordar que els empresaris sabaters tenen a la seua disposició els programes d'innovació que posa en marxa l'Agència Valenciana de la Innovació; així com la tasca dels instituts tecnològics, que treballen també de la mà de les empreses. A més, va traslladar al sector la possibilitat d'accedir a les línies de finançament empresarial de l'IVF. El banc públic de la Generalitat, a més, té previst traure unes línies específiques per al sector sabater.

Finalment, el president i l'alcalde d'Elx van recordar que continua en marxa el projecte de crear a Elx un centre de disseny i moda per al calçat que impulse i dinamitze una indústria clau en les comarques del sud del país.

next