La directora valenciana Magüi Mira guanya el Premi Valle-Inclán de Teatre

L'actriu s'imposa a José Sacristán per la seua tasca al capdavant de 'Consentimiento', una producció sobre les violacions i els judicis paral·lels
7 maig 2019 16:44h
El guardó compta amb una dotació econòmica de 50.000 euros. / FESTIVAL DE MÈRIDA

VALÈNCIA. La directora valenciana Magüi Mira va rebre aquest dilluns el Premi Valle-Inclán de Teatre en la seua XIII edició pel seu treball en Consentimento, una obra d'actualitat centrada en una violació i els judicis que sorgeixen al seu al voltant, tant en els tribunals com en la societat.

El premi, que concedeix el suplement El Cultural del diari El Mundo i la Fundació Divinas Palabras, reconeix la tasca d'actors, directors, autors i productors dels espectacles estrenats a Madrid durant l'any anterior i està dotat amb 50.000 euros, a més d'una escultura commemorativa de Víctor Ochoa.

En aquesta edició, la directora valenciana es va imposar en l'última ronda a José Sacristán, després d'una terna pel sistema Goncourt entre dotze contendents, en una gala celebrada al Teatro Real a la qual van acudir, entre d'altres, el ministre de Cultura en funcions, José Guirao, així com Núria Espert, Antonio Resines, Luis María Anson o Francisco Rosell.

El jurat, presidit pel jurista i dramaturg Antonio Garrigues Walker, ha reconegut així el treball de direcció de Magüi Mira al capdavant de Consentimento, escrita per Nina Raine i que compta amb un ampli elenc d'actors entre els quals estan noms com els de Nieve de Medina, Candela Peña, Clara Sanchís, Pere Ponce o Jesús Noguero. Els intèrprets representen a dues parelles, on cadascuna compta amb advocat, que veuran alterades les seues vides pel judici d'una violació.

Actriu i directora

Nascuda el 1944 a València, Magüi Mira es va formar com a actriu a Barcelona i des del 1980 va treballar amb tots els grans directors: Lluís Pascual, José Carlos Plaza, Miguel Narros, Pilar Miró, Alonso de Santos, Jaime Chavarri, William Layton.

Mira és vocal de la Junta Directiva de l'Acadèmia de les Arts Escèniques d'Espanya i sòcia fundadora de l'entitat el 2014. Va iniciar la seua carrera com a directora el 2001 portant a escena Top Girls de Caryl Churchill.

Des d'aleshores, ha dirigit una desena d'espectacles teatrals, entre ells La velocidad del otoño, d'Eric Coble amb versió de Bernabé Rico; Las amazonas, coproducció del Festival Internacional de Teatre Clàssic de Mèrida i Pentación Espectacles, de Jesús Cimarro.

També va estar al capdavant com a directora en Kathie i el hipopótamo, de Mario Vargas Llosa i amb Ana Belén com a protagonista, i En el estanque dorado, d'Ernest Thompson, amb Héctor Alterio i Lola Herrera com a actors principals.

Com a actriu, Magüi Mira ha participat en més de 30 produccions de cinema i televisió, entre les quals destaca La culpa i La Anarquista, totes dues de David Mamet; El Cerco de Leningrado, de José Sanchis Sinisterra; Escenas de matrimonio, d'Ingman Bergman; Cartas de amor a Staling, de Juan Mayorga; Cristales rotos, d'Arthur Miller, i Pareja abierta, de Dario Fo.

Magüi Mira ha guanyat diversos guardons teatrals, entre ells la Medalla d'Or al Mèrit de les Belles arts, el Premi Ercilla, Premi Celestina de la Crítica de Madrid, Premi María Guerrero, Premi Ceres o Premi Àgora.

Amb aquest reconeixement, Magüi Mira s'uneix a la llista de guanyadors que ja han aconseguit el guardó i que està formada per Alfredo Sanzol, Carlos Hipólito, Carmen Machi, Miguel del Arco, Núria Espert, Juan Echanove, Angélica Liddell, Juan Mayorga, Francisco Nieva, Concha Velasco, Aitana Sánchez-Gijón i Ernesto Caballero.

next