Diari La Veu del País Valencià
La Dispersione trenca patrons amb ‘Curiosa Prattica’

I vostès diran, com és possible fer un disc de música clàssica, de música del segle XVII, que ens diga res de nou?

Doncs perquè el que ha fet la Dispersione va més enllà de la interpretació pulcra, nítida i polida d’unes obres clàssiques. Perquè les novetats resideixen en la selecció de les obres en funció d’un criteri que se n’ix dels clixés habituals, fet que per altra banda es va convertint en la marca de casa de la Dispersione, una orquestra barroca amb genètica valenciana.

Darrere o davant d’aquest disc hi ha tot un treball de musicologia i investigació. Un treball que és precisament el fil conductor del relat, el cabdell de fil que et du com Teseu pel laberint de la primera etapa del barroc amb l’objectiu de commoure’t, de provocar passió amb l’art de la música, d’excitar l’ànima i enaltir l’esperit.

I aquest fil és precisament el de la Curiosa prattica que dona nom al treball. Partint de l’accepció que Monteverdi li donava a la manera de fer música que s’imposava en la última fase del renaixement, la Dispersione posa en qüestió l’hàbit d’inspirar-se en els mestres o fins i tot el costum de copiar-se o de fer el que ara diríem un ‘talla i enganxa’. Una manera de treballar que sembla que dugueren a terme amb certa freqüència alguns dels grans com Bach o Händel.

I és a través d’aquesta manera d’analitzar la música barroca que els músics de la Dispersione, dirigits per Joan B. Boils, han fet un treball de recuperació de materials i interpretació de versions que no et deixen impassible, més bé al contrari, et provoquen, et commouen.

La presentació del seu treball, el cinqué, fet a través dels seu segell discogràfic, es va dur a terme el passat 5 d’octubre a la sala de la Muralla del Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València. Una sala que s’ompli de gom a gom per a gaudir de l’espectacle per als sentits que fou el concert interpretat impecablement per aquesta magnífica agrupació que se n’ix dels paràmetres habituals. Un grup que aviat veurem en un circuit de concerts que de ben segur recorrerà les millors programacions culturals de música clàssica. La propera presentació d’aquest doble CD serà a la ciutat de Cadis, on de ben segur que deixarà sorprès a més d’un oient con ens va passar al públic que gaudirem de la seua presentació el passat dissabte.

De la mà del contratenor Jorge E. Garcia Ortega, aquest nou treball combina un repertori amb obres de Monteverdi, Merula o els valencians Pradas i Comes, que són una companyia perfecta per a trobar un moment de calma i de pau en aquests temps de voràgine que ens porta la vida diària.

Una teràpia perfecta contra l’estrès per el mòdic preu de parar-se escoltar bona música magníficament interpretada per excel·lents professionals.

Comparteix

Icona de pantalla completa