La Federació d'Enoturisme naix per a promocionar l'oferta d'oci al voltant del món del vi

L'entitat està conformada actualment per les Rutes del vi d'Utiel-Requena, Alacant i Castelló
23 setembre 2019 18:17h
La Federació d'Enoturisme aglutina les Rutes del Vi d'Utiel-Requena, Alacant, Castelló i pròximament s'afegirà la de València. / DLV

VALÈNCIA. El passat 18 de setembre van començar a caminar la Federació d'Enoturisme de la Comunitat Valenciana. En un acte celebrat al Convent Carme, a València, l'organisme va comptar amb la presència del secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, la presidenta de la Federació i de la Ruta del Vi d'Alacant, Mercedes Menor; i Ana Suria, secretaria de la Federació i presidenta de la Ruta del Vi d'Utiel-Requena. L'entitat aglutina les Rutes del Vi d'Alacant, Utiel-Requena i Castelló i se sumarà pròximament la de València.

Les tres rutes del vi existents han unit forces amb Turisme Comunitat Valenciana per a crear una oferta conjunta d'experiències singulars que reivindiquen l'important patrimoni enològic valencià. Una oferta que es converteix en un motor econòmic per a les empreses relacionades amb el turisme rural i l'enologia, així com per als municipis que formen cadascuna de les rutes. "La unió de les tres rutes sota el concepte de l'enoturisme fa treballar en la mateixa línia a tots els participants, el que contribueix a assolir els objectius més ràpid, i permet oferir una visió conjunta del territori", assegurava Francesc Colomer durant la presentació.

La Federació d'Enoturisme aglutina tota l'oferta al voltant del món del vi del territori per a posar-la a disposició de locals i visitants, i descobrir un paisatge que marca el sabor del raïm, una cuidada gastronomia, cellers singulars i allotjaments únics envoltats en la cultura del vi on gaudir de qualsevol època de l'any.

"La nostra terra té un gran potencial en l'àmbit del turisme enològic, comptem amb molt bons vins elaborats en zones amb uns paisatges excepcionals, molt ben comunicats i molt pròxims a la costa, així com excel·lents opcions gastronòmiques", assenyala Mercedes Menor, presidenta de la Federació i de la Ruta del Vi d'Alacant.

El projecte de la federació va començar a gestar-se fa un any, i el 2019 ha sigut l'any de la seua consolidació i eixida al mercat amb una àmplia varietat de propostes per als amants del vi, amb l'objectiu de promocionar la cultura del vi i l'enoturisme, al mateix temps que pretén convertir-se en un agent de desenvolupament sostenible en les zones més despoblades del territori.

50 propostes per a la tardor

Una de les primeres iniciatives de la Federació ha sigut l'elaboració i publicació d'un catàleg que reuneix més de 50 activitats per a gaudir d'una tardor ecològica, de la mà dels socis de les diferents rutes. Entre les propostes es poden trobar activitats relacionades amb la verema, menús maridats, paquets enològics, escapades de cap de setmana o la innovadora Wine Academy, una activitat en què els visitants obtindran un diploma que els acreditarà com a sumiller aficionat després de visitar les instal·lacions i rebre els aprenentatges d'un dels cellers adherits a la iniciativa.

Així, aquesta tardor els amants del vi podran conéixer els secrets de la verema al territori valencià, realitzar una recol·lecció manual i el xafat tradicional del raïm, participar en les diferents festes de verema, i per descomptat visitar les finques i cellers i degustar els caldos de la zona maridats amb un menú especial. Els preus de les activitats que es poden consultar a la web de la Federació oscil·len entre els 30 i els 200 euros.

Tal com ha destacat la secretaria de la Federació i presidenta de la Ruta del Vi Utiel-Requena, Ana Suria "la tardor és la temporada alta, junt amb la primavera, així que esperem que aquestes activitats tinguen molt d'èxit". Suria ha destacat també l'esforç que ha suposat reunir en un únic suport aquest centenar de propostes, "que esperem que l'any vinent siguen més del doble".

Totes les propostes podran consultar-se en la web oficial de la Federació d'Enoturisme de la Comunitat Valenciana que estarà en marxa pròximament.

next