Diari La Veu del País Valencià
La fira de Milà impregna d’optimisme el calçat valencià, que s’enfronta al repte de trobar nous mercats

Enviada especial a MILÀ. Els empresaris sabaters valencians posen punt final a 4 dies de la fira MICAM, a Milà. En aquesta edició del certamen, que se celebra dues vegades a l’any –al febrer i al setembre–, els empresaris valencians, majoritàriament d’Elx. han superat les seues expectatives. Encara que les xifres definitives d’assistència no estan tancades, les previsions apunten que més de 45.000 visitants, i potencials clients, han visitat el recinte firal des de diumenge.

Segons ha explicat la presidenta executiva de l’associació d’empresaris del calçat valencià, Marian Cano, aquesta edició –en la qual es commemora el 50é aniversari de la fira– els expositors han traslladat a l’associació la seua “satisfacció” com a balanç global del certamen. Els empresaris, la majoria il·licitans, “arribaven a aquesta fira amb bastant incertesa i amb unes expectatives no molt altes”, ha explicat. No obstant això, marxen satisfets després d’haver rebut imputs positius dels seus potencials clients, els quals els han traslladat que hi haurà un “impuls” per a la recta final de l’any, potenciat per la fira.

Així ho ha confirmat Joaquin Busquier, responsable comercial de Pikolinos, una de les principals marques sabateres valencianes. Segons ha explicat, la cita del sector a Milà “és la més important” de l’any. Es tracta d’una “oportunitat per a trobar-se amb clients de 5 continents”. Davant la incertesa que generen situacions com el Brèxit, Busquier ha ressaltat que el sector sabater “té una capacitat camaleònica per a adaptar-se als canvis” i s’ha mostrat convençut que superaran aquest entrebanc.

En aquesta línia s’ha pronunciat també el president de la Generalitat, Ximo Puig, que s’ha traslladat a Milà per a mostrar el suport del govern valencià a un sector “que mai ha abaixat els braços” tot i les circumstàncies adverses a les quals s’ha enfrontat. El president ha recordat la mala ratxa que ha travessat el sector i ha advocat pel disseny, la creativitat i la internacionalització com a recepta per a consolidar una recuperació que ja ha començat. De fet, en el primer semestre de l’any, el sector valencià ha exportat per valor de 663 milions d’euros.

Així, el president ha advocat pel treball conjunt entre els empresaris i la Generalitat, i ha assegurat el suport del Consell a la internacionalització, la innovació i la millora de la productivitat, “que només és possible a través de la tecnologia i la formació”. En aquest sentit, ha considerat imprescindible treballar en la formació professional dual. “Cal tindre treballadors i treballadores preparats; en aquest cas, moltes treballadores que tinguen la possibilitat de tindre un treball digne en el sector”, ha remarcat el president.

Així, ha recordat els programes d’innovació que està duent a terme l’Agència Valenciana de la Innovació, i els instituts tecnològics, i ha anunciat que prompte es crearan línies de finançament específic per al sector.

Tant els empresaris com el president i la representant de l’associació d’empresaris han destacat que trobar nous mercats és un dels principals reptes als quals s’enfronta el sector. Fins ara, els principals clients han sigut els països veïns de la Unió Europea, que aglutinen més del 70% de les exportacions.

Els darrers anys, però, aquests mercats s’han frenat i han pujat altres, com ara el nord-americà. El Canadà, el Japó o la Xina són altres mercats emergents per al sector del calcer valencià, propiciats pels acords de lliure comerç.

La gota freda arriba a Milà

La fira del calçat de Milà va portar a Itàlia les principals empreses valencianes de calçat. Moltes d’elles provenien de la zona més afectada per la gota freda, que va començar a danyar la zona quan molts dels empresaris pujaven a l’avió. És el que li ha passat a Igor, una empresa d’Almoradí especialitzada, paradògicament, en calçat d’aigua.

La seua directora de comunicació, Rocío Lloret, ha explicat que el seu taller i magatzem es va omplir d’aigua i va danyar part de la maquinària i del material en estoc. Lloret ha traslladat la impotència d’estar a tants quilòmetres del taller sense poder ajudar les companyes que segueixen allà netejant les instal·lacions. Encara no saben la magnitud dels danys, ni els dies que les màquines continuaran parades, però espera que la situació torne a la normalitat al més ràpid possible.

Comparteix

Icona de pantalla completa