La Fiscalia demana al Suprem que suspenga "de manera immediata" els presos electes catalans

El tribunal va optar perquè foren el Congrés i el Senat qui aplicaren el reglament
22 maig 2019 10:30h
El ministeri públic vol que siga el TS qui prenga la iniciativa de suspendre els polítics empresonats. / ACN 

MADRID. La Fiscalia ha remés un escrit a la sala penal del Tribunal Suprem (TS) per a demanar-li que comunique a la Mesa del Congrés i el Senat "l'aplicació immediata" de l'article 384bis de la Llei d'Enjudiciament Criminal (Lecrim) per a suspendre els diputats empresonats. 

El ministeri públic ha fet públic l'escrit l'endemà que Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Raül Romeva hagen pres possessió com a diputats i senador –en el cas de Romeva–. La Fiscalia considera que el Suprem ha de prendre la iniciativa i instar les cambres a aplicar aquest precepte legal. 

Aquest és el procediment que es va seguir el juliol passat quan el jutge instructor, Pablo Llarena, va demanar al Parlament català que suspenguera els diputats en presó preventiva i processats per rebel·lió –en base a l'article 384bis– i que havien estat escollits el 21 de desembre del 2017. En canvi, els magistrats del tribunal s'havien decantat perquè foren el Congrés i el Senat qui suspengueren els diputats empresonats aplicant el reglament de les cambres i sense necessitat que el Suprem els haguera d'instar a fer res.

La Fiscalia ha remés un escrit als magistrats que estan jutjant els líders independentistes per a dir-los quina és la via que consideren adequada per a suspendre els cinc parlamentaris empresonats. Per una banda, el tribunal considera que ha de ser la Mesa del Congrés i el Senat la que prenga la iniciativa i els suspenga en aplicació del seu propi reglament. Així ho va apuntar en la interlocutòria del passat 14 de maig quan rebutjava, entre d'altres, la necessitat de tramitar l'autorització a les cambres per a seguir-los jutjant. 

En aquella resolució, el tribunal ja es referia a l'article 21.2 del reglament del Congrés, on s'estipula que una vegada tramitat el suplicatori, un diputat que estiga en situació de presó preventiva implicarà la suspensió dels seus drets i deures parlamentaris mentre dure la situació de presó. 

Si se segueix aquest camí, les cambres estan obligades a estudiar el reglament i, entre d'altres, interpretar si en aquest cas el fet que no s'haja tramitat el suplicatori pot complicar la suspensió –ja que és un dels requisits que esmenta el 21.2–. A més, la Mesa hauria de demanar informes jurídics als lletrats i això allargaria els tràmits. Tot plegat, enmig de les negociacions per a una investidura de Sánchez. Si la votació es produeix amb els diputats empresonats suspesos, la majoria parlamentària al Congrés es reduiria de 176 a 174 i això facilitaria a Sánchez resultar escollit sense necessitat de dependre de l'abstenció dels independentistes.

next