La Fiscalia demana inhabilitar durant 10 anys els tres últims alcaldes del PP de Cabanes

El ministeri públic sol·licita una pena de presó de 2 anys i una multa de 422.231 euros per a l'arquitecte municipal
17 abril 2019 13:10h
Els anteriors alcaldes de la localitat ja no estan actius en política, però l'arquitecte municipal continua desenvolupant el seu càrrec. / AJUNTAMENT DE CABANES 

VALÈNCIA. La Fiscalia ha sol·licitat, dins del procediment abreujat número 2851/2014 del jutjat d'instrucció número 4, penes d'inhabilitació contra els tres exalcaldes del PP de Cabanes i presó per a l'arquitecte municipal, el seu soci de despatx i el cap de l'àrea d'urbanisme del municipi de la Plana Alta.

En el seu escrit d'acusació, la Fiscal veu provat que des del 2007, quan es va produir l'entrada de Rubén Bellido –excandidat del PP a l'Alcaldia de la localitat de Benicàssim– com a arquitecte municipal interí, aquest va començar a usar la seua situació laboral a l'Ajuntament de Cabanes per a aconseguir que els treballs consistents a realitzar obres pel consistori foren adjudicades al seu soci de despatx, Juan Antonio Juncos, segons recorda el senador de Compromís Carles Mulet en un comunicat.

Mulet assenyala que el ministeri fiscal remarca en el seu escrit que Bellido va aconseguir que els successius alcaldes populars li adjudicaren des de l'any 2008 i fins al 2013 un total de 28 treballs per a l'Ajuntament, pels quals li van abonar una quantitat total de 211.115,84 euros.

"Tots aquests treballs, segons Fiscalia, van ser tramitats com a contractes menors sense tramitació prèvia, sense expedient de contractació i incomplint tot el procediment preceptiu. Els alcaldes els contractaven sabent la il·legalitat i sota el vistiplau del cap d'urbanisme i accidentalment secretari i interventor José Vicente Guimerá", recupera el senador.

Segons el fiscal, "s'ha produït un delicte continuat de prevaricació i delicte continuat de tràfic d'influències". Per això, recorda Carles Mulet que la Fiscalia demana per a l'exacalde del PP Artemio Siurana i el cap d'urbanisme José Vicente Guimerá la inhabilitació especial d'ocupació o càrrec públic per temps de 10 anys i el pagament de costes. D'altra banda, per als exalcaldes Paco Artola i Estrella Borràs, el ministeri públic sol·licita la inhabilitació per a càrrec o ocupació pública durant 8 anys i sis mesos, respectivament.

Mulet ressalta que per a l'arquitecte municipal Rubén Bellido s'ha demanat una pena de dos anys de presó i una multa de 422.231, 68 euros, així com la inhabilitació durant sis anys i el pagament de costes. Per al seu soci, la Fiscalia demana la mateixa pena de presó, multa i la inhabilitació de sufragi passiu durant la condemna.

La representant del ministeri públic demana adoptar mesures cautelars contra els acusats i exigir la fiança suficient per a assegurar el pagament de les responsabilitats pecuniàries.

Carles Mulet estava aleshores en l'oposició i va traslladar a Fiscalia, entre 2013 i 2014, la documentació relativa a aquestes adjudicacions al despatx de l'arquitecte municipal. "Va ser la Fiscalia qui va imputar l'arquitecte municipal, Rubén Bellido, i també a la llavors alcaldessa del PP Estrella Borràs", apunta l'actual senador. 

Des d'aquell moment s'han practicat diverses proves testificals i pericials que han portat, a petició de la Fiscalia, la imputació dels altres exalcaldes del PP, del cap d'urbanisme i del soci de Bellido. "Malgrat haver demanat els imputats de manera reiterada l'arxivament de la causa, tant el jutjat com la Fiscalia han continuat amb el procediment, fins a arribar ara a aquesta demolidora petició per part de la Fiscalia", emfatitza Mulet.

El senador recorda que els tres exalcaldes no participen ja en l'activitat política, però l'arquitecte imputat des del 2014 i el cap urbanisme, també imputat des del 2016, continuen desenvolupant les mateixes funcions a l'administració local. 

"Es tracta de la petició de la Fiscalia al jutjat, la meua tasca va consistir a posar en coneixement del ministeri públic unes contractacions sospitoses d'estar fora de la legalitat. A partir d'aquell moment va ser Fiscalia qui va traslladar el cas al jutjats i va iniciar la imputació de fins a sis persones. Ara haurà de ser el jutge qui determine si aquests greus delictes s'han produït o no", ha declarat l'actual segon tinent alcalde del municipi. "Per part meua, màxim respecte al procés i cautela, però cal entendre la gravetat de les penes sol·licitades i emmarcar-les en una etapa negra de la història recent del municipi, embolicat en escàndols, empadronaments fraudulents, cobraments il·legals per part dels càrrecs públics i reiterats abusos urbanístics", conclou Carles Mulet.

next